OPREZ! Žene koje čiste HEMIJSKIM SREDSTVIMA, imaju pluća SLIČNA KAO PUŠAČI!

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Avg.2021, 12:15

OPREZ! Žene koje čiste HEMIJSKIM SREDSTVIMA, imaju pluća SLIČNA KAO PUŠAČI!

Može biti uzrok ili okidač za pogoršanje astme, kao i razlog zašto nam stalno curi nos ili često kašljemo

Za štetnost cigara već svi znamo, ali koliko je zapravo hemija, tačnije hemijska sredstva za održavanje domaćinstva nezdrava bavila su se dva istraživanja.

U oba istraživanja je prvenstveno dokazano da se štetnosti na pluća više pokazuju kod žena koja su redovnije održavale čistoću nego one koje su to radile ređe.

Kućni proizvodi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << predstavljaju polovinu razloga za zagađen vazduh

Istraživanje sprovedeno u Norveškoj je pokazalo da se kod žena koje su redovno kod kuće čistile kapacitet pluća godišnje padao za 4.3 mililitra brže, a kod žena koje se profesionalno bave čišćenjem za čak 7.1 mililitara, piše "Mirror". Takođe, u puno više slučajeva se pojavljivala i astma.

- Kratkoročni efekat sredstava za čišćenje na astmu je već dobro dokumentovan, ali nedostaje nam znanja o dugoročnom uticaju. Plašimo se da ove hemikalije, stalnim korištenjem, iz dana u dan, iz godine u godinu, oslabljuje kapacitet i rad pluća s godinama ", objasnila je profesorka dr. Sesil Svans sa Univerziteta Bergen u Norveškoj, piše britanski "Express".

Istraživači pretpostavljaju da sastojci iz sredstava za čišćenje čine štetu na različite načine, uključujući:

Izbegavajte raspršivače

Upravo najgori za udisanje i štetnost za pluća imaju hemijska sredstva koja su raspršivači. Ako ih morate koristiti, prvo prskajte na krpu kako biste smanjili količinu kapi koju biste udahnuli. Za čišćenje koristite krpe od mikrovlakana.

Neki od simptoma da je sredstvo za čišćenje dospelo u organizam:

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.