OPREZ KAD VOZITE! Uzimanje pojedinih LEKOVA ima isti efekat kao da ste pili ALKOHOL, evo koji lekovi su u pitanju

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Apr.2023, 12:32

OPREZ KAD VOZITE! Uzimanje pojedinih LEKOVA ima isti efekat kao da ste pili ALKOHOL, evo koji lekovi su u pitanju

Evo šta kažu lekari.

Pojedini lekovi mogu u različitoj meri da utiču na našu sposobnost upravljanja motornim vozilima. Pospanost, umor, vrtoglavica,  umanjena percepcija samo su neki od problema s kojima se mogu suočiti vozači koji upotrebljavaju lekove. U najtežim slučajevima usled delovanja medikamenata moguće je da dođe i do saobraćajnih udesa. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, povrede u saobraćajnim nesrećama će biti peti vodeći uzrok >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << smrti do 2030. godine.

Vožnja motornog vozila je složen zadatak, zbog čega vozači moraju biti u stanju da vidite, razmišljaju i pravilno reaguju. Neki lekovi, bilo da su oni koji se u apoteci izdaju na recept ili bez recepta, mogu da deluju na ove veštine.

- Prvu grupu čine lekovi koji mogu da utiču na sposobnost upravljanja motornim vozilima i mašinama, a obeležavaju se praznim crvenim trouglom (∆) na spoljašnjem pakovanju leka. Druga grupa su medikamenti koji snažno utiču na sposobnost upravljanja motornim vozilima i mašinama, i pod čijim dejstvom apsolutno ne bi trebalo voziti, a označavaju se punim crvenim trouglom (▲) na spoljašnjem pakovanju leka. Treća i najopasnija grupa su lekovi koji se ubrajaju u opojne droge, a obeležavaju se znakom paragrafa (§) na spoljašnjem pakovanju leka – objašnjava mr ph spec Jasna Anđelković, farmaceut Farmaceutske komore Srbije.

Uobičajeni neželjeni efekti ovih lekova koji mogu uticati na vožnju su osećaj pospanosti ili umora, mogući su i vrtoglavica, nesvestica, mučnina, zamagljen ili dvostruki vid, jeza, nestabilnost, zbunjenost. Umanjena je sposobnost da se pravilno koncentrišemo i procenimo udaljenost ili brzinu drugog vozila. Posle upotrebe nekih lekova kod nekih pacijenata uočava se i slabost mišića ili slabija koordinacija, anksioznost.

- Zbog činjenice da neki lekovi mogu uticati na vožnju toliko značajno da su ekvivalentni konzumiranju alkohola više od zakonske granice, farmaceuti u apotekama svakodnevno savetuju građane i doprinose boljoj informisanosti o delovanju lekova na vožnju - navodi Jasna Anđelković.

Lekovi protiv nesanice, anksioznosti, epilepsije, antidepresivi (koriste se kod depresije i za bolova u nervima, migrene, problema sa bešikom), antipsihotici (za stanja kao što su šizofrenija i bipolarni poremećaj), neki antihistaminici (kod alergije, prehlade i gripa) neki  su od lekova koji mogu da ugroze vožnju. Na isti način deluju i opioidi (za ublažavanje bolova), neki preparati protiv prehlade i gripa, kao i određeni lekovi za krvni pritisak, mučninu.

- Rizici su veći ako se uzima više od jednog od ovih lekova ili ako se konzumira alkohol u toku terapije ovim medikamentima – naglašava farmaceut Jasna Anđelković.

Farmaceutska komora Srbije od 24. do 30. aprila obeležava Nedelju prevencije povreda u saobraćaju kampanjom u apotekama, u kojima građani mogu da dobiju detaljnije informacije o delovanju lekova na sposobnost vožnje. Savet pacijentima jeste da slede uputstva za upotrebu lekova, pročitaju upozorenja na pakovanju lekova i materijale koji govore o uticaju lekova na vožnju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.