OPREZ! Jedna navika koju žene imaju u toku ciklusa može biti OPASNA PO ŽIVOT

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Apr.2023, 09:26

OPREZ! Jedna navika koju žene imaju u toku ciklusa može biti OPASNA PO ŽIVOT

Evo šta kažu lekari.

Od kasnih noćnih grčeva do menstrualnih migrena, dobar san tokom menstruacije može biti otežan iz mnogo razloga. Ipak, jedna stvar na koju želite da računate jeste da budete zaštićene dok spavate. Zbog toga, mnoge žene se pitaju da li je bezbedno spavati sa tamponom?

Kratak odgovor je: Da, možete spavati sa tamponom. Ali važno je da odaberete tampon koji pruža odgovarajuće upijanje i da tampon ne nosite duže od 8 >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sati.

Razumljivo je da nekim ljudima spavanje sa tamponom može biti udobnije od spavanja sa uloškom. Ali u isto vreme, možda ste sumnjičavi da li da ga ostavite preko noći. Možete biti sigurni da se upotreba tampona preko noći smatra bezbednom samo ukoliko se pridržavate nekoliko smernica - a to uključuje i promenu tampona neposredno pre nego što krenete na spavanje.

- Da biste održali bezbednost, uvek treba da stavite novi tampon pre spavanja - kaže ginekolog Stejsi Džaveri - Takođe, uverite se da je to tampon koji odgovara težini vašeg krvarenja. Vaše krvarenje može da varira u zavisnosti od toga koji dan menstruacije imate ili da li koristite određenu kontracepciju ili ne. Obavezno izaberite tampon sa odgovarajućom oznakom upijanja, tampon me bi trebalo da upija ni premalo i definitivno ne previše - jer to sve može povećati rizik od sindroma toksičnog šoka.

Jedna od glavnih stavki upozorenja, koje ste možda čuli o ostavljanju tampona predugo, je da možete razviti sindrom toksičnog šoka (TSS). TSS je retka, ali veoma opasna po život bakterijska infekcija.

- Pošto vaša vagina već sadrži prirodne bakterije, možda mislite da će bakterije tamo ostati zarobljene tamponom, ali to nije nužno tačno - primećuje dr Džaveri - Prisustvo tampona daje bakterijama novo mesto za rast i može podstaći prekomernu proizvodnju i dobrih i loših bakterija. Zbog toga je važno da menjate tampon najmanje svakih osam sati.

Simptomi sindroma toksičnog šoka (TSS) počinju iznenada i brzo se pogoršavaju, a najčešće uključuju:

- Veća je verovatnoća da će do razvoja TSS-a doći ako koristite tampon koji upija više nego što je zaista potrebno - upozorava dr Džaveri - Ako koristite tampon koji ima veću moć upijanja, a krvarenje je lakše, velike su šanse da ćete ređe razmišljati o tome da ga menjate. Takođe ćete rizikovati da isušite vaginalnu sluz, ostavljajući prostor za više bakterija da uđu u telo. Dakle, kada razmišljate o korišćenju tampona preko noći, ako promenite tampon neposredno pre odlaska u krevet, koristite onaj sa odgovarajućim upijanjem i promenite ga nakon osam sati (maksimalno).

Takođe bi moglo biti umirujuće saznati da TSS nije direktno povezan sa upotrebom tampona. U stvari, TSS se može razviti svaki put kada bakterija uđe u vaše telo kroz posekotinu ili sa virusnim infekcijama kao što su prehlada i grip. U odnosu na tampone, TSS više nije tako uobičajen kao nekada zbog činjenice da je američka uprava za hranu i lekove (FDA) povukla sa polica tampone koji su sadržali sastojke poput poliesterske pene i karboksimetilceluloze.

- Razvijanje TSS-a je retkost - uverava dr Džaveri - U stvari, glavni problem danas koji primećujem kod pacijenata je neprijatan vaginalni miris usled predugog držanja tampona.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.