OPREZ! Gazirana pića povećavaju RIZIK OD SMRTI - Proverite da li spadate u rizičnu grupu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Apr.2023, 16:27

OPREZ! Gazirana pića povećavaju RIZIK OD SMRTI - Proverite da li spadate u rizičnu grupu!

Studija je otkrila koja pića su najzdravija.

PIĆE gaziranih pića moglo bi povećati rizik od prerane smrti kod miliona Britanaca, pokazuje studija.

Iako su mnogi ljubitelji gaziranih pića, nedavna studija sa Harvarda otkrila je kako njihovo konzumiranje može dovesti do niza zdravstvenih problema.

Odrasli sa dijabetesom tipa 2 imaju veću verovatnoću da umru od srčanih bolesti ako piju više od jedne limenke dnevno, a redovno konzumiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << gaziranih pića moglo bi povećati rizik od prerane smrti - otkrili su istraživači sa Univerziteta Harvard.

Istraživači kažu da bi konzumiranje toplih napitaka, kao što su čaj ili kafa, umesto gaziranih koji štete zdravlju, mogla produžiti život.

- Sve u svemu, ovi rezultati pružaju dodatne dokaze koji naglašavaju važnost izbora pića kada je u pitanu održavanju opšteg zdravlja kod odraslih sa dijabetesom - rekao je Dr Le Ma.

Dijabetes tip 2 uzorkovan je problemima sa insulinom, hormonom koji razrađuje šećer u krvi. Dijabetes uzrokuje da nivo šećera u krvi postane previsok i da vremenom razvije mogućnost srčanih bolesti i moždanog udara.

Najnovije istraživanje, objavljeno u časopisu ''BMJ'', bavilo se proučavanjem kako ispijanje različitih napitaka utiče na životni vek. Istraživači su ispratili kako više od 15.000 odraslih Amerikanaca kako piju čaj, kafu, slatke gazirane napitke, sokove bez šećera, voćne sokove, mleko i vodu.

Pacijenti koji su pili više od jednog gaziranog pića dnevno imali za petinu veću šansu da umru od onih koji su pili manje od jednog pića mesečno. Nasuprot tome, pacijenti koji su pili više kafe, čaja, obične vode ili mleka sa niskim sadržajem masti imali su manje šanse da umru rano. Ispijanje do šest šoljica dnevno smanjilo je rizik od smrti za više od četvrtine, za ljubitelje kafe, i za petinu za one koji piju čaj. Oni koji su povećali količinu kafe koju su pili nakon što im je dijagnostikovan dijabetes, imali su 18 odsto manji rizik od rane smrti u poređenju sa onima koji nisu. Zamena gaziranog pića kafom smanjila je rizik od smrti za 18 odsto i 16 odsto za čaj.

- Kafa sadrži različite korisne bioaktivne sastojke, koji mogu smanjiti oksidativni stres i upalu. Čaj je takođe dobar izvor polifenola, posebno katehina, koji imaju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva - zaključio je Dr Ma.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.