OPREZ! Evo šta morate da ZNATE ukoliko KORISTITE KLIMU, zbog ovih grešaka možete ugroziti zdravlje

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jun.2021, 17:06

OPREZ! Evo šta morate da ZNATE ukoliko KORISTITE KLIMU, zbog ovih grešaka možete ugroziti zdravlje

Najpre se potrudite da bude čista.

Ovih dana klima nam je svima potrebna zbog izuzetno visoke temperature, a da bi klima radila kako treba, mora na prvom mestu da bude čista. Nakon toga je bitno ispoštovati još nekoliko pravila kako biste sačuvali svoje zdravlje.

Klimatizacija – isušuje kožu i sluznicu nosa i grla

U zgradama u kojima je ugrađena klimatizacija, vazduh je obično suv i ima malu vlažnost. To negativno utiče na kožu i sluznicu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << disajnih puteva, što dovodi do isušuje kožu i sluznicu, što pak može dovesti do upale gornjih disajnih puteva čiji simptomi su svrab, iritacija grla, kašljanje. Može se pojaviti kašalj, nelagodan osećaj, a kod obolelih od astme čak i gušenje.

Neočišćen klima-uređaj – vlažna sredina pogodna za razvoj gljivica

Neočišćen klima-uređaj izaziva razvoj plesni i gljivica koje se tokom rada klima-uređaja raspršuju u prostoriji, što negativno utiče na alergične osobe ili obolele od astme. Kad boravite više sati u takvoj prostoriji, umesto da se osećate bolje, raspoloženje se pogoršava.

Pravila za korišćenje klime

Da bi klimatizacija dobro uticala na zdravlje umesto da ga ugrožava, morate imati na umu nekoliko činjenica:

Od same vrednosti temperature, koja je podešena na klima-uređaju, važnija je razlika između temperature u prostoriji i napolju – ne bi trebalo da bude veća od 6°C.

Velika amplituda temperatura između prostorije i napolju loše utiče na organizam jer:

Morate s vremena na vreme isključivati klima-uređaj i provetravati prostoriju. Osobe koje koriste klimatizaciju moraju takođe voditi računa o tome da ne podešavaju klimatizaciju na duvanje direktno u lice i da ne sede na hladnoj promaji. Poštovanje gore navedenih saveta će omogućiti efikasno i pre svega zdravo korišćenje korisne stvari.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.