OPREZ! Doživeo je INFARKT zbog PIĆA koje svi volimo! Nisam znao koliko je OPASNO, treba ga ZABRANITI

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jun.2021, 14:18

OPREZ! Doživeo je INFARKT zbog PIĆA koje svi volimo! "Nisam znao koliko je OPASNO, treba ga ZABRANITI"

"Doživotno sam na lekovima..."

Nakon što je pretrpeo srčani udar pijući do 12 limenki energetskih pića dnevno u periodu od godinu dana, 55-godišnji Li Kamen upozorio je na štetnost tog pića. Smatra da bi energetska pića trebalo zabraniti i poziva trgovce da ih ne prodaju mlađima od 16 godina, piše LADbible.

Premda mnogi supermarketi energetska pića ne prodaju deci, nije ih protivzakonito kupovati mlađima od 16 godina.

Li je vlasnik bara >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i imao je 49 godina kada je doživeo srčani udar, a inače ne pije i ne puši.

- Tada sam bio na osam do 12 pića na dan, išao sam u Makro u nabavku za pab i kupovao pakovanja od 24 limenke i jednostavno ih pio kao i bilo koje drugi piće. Puno sam radio i pio ih da bih nastavio dalje. To je verovatno trajalo oko godinu dana - prisetio se Li.

- Jednog dana srušio sam se od srčanog udara i morao sam da ugradim stent, sad sam doživotno na lekovima zbog tih opasnih pića - upozorio je Li.

- Kad sam bio u bolnici nakon srčanog udara, lekar mi je rekao da je uzrok uzimanje energetskog pića. Nisam imao pojma da je do tada bilo šta loše u pijenju energetskih pića - dodao je Li, koji je ujedno i otac zbog čega želi da se prodaja tih energetskih pića zabrani maloletnicima.

Ističe da deca mogu lako da kupe pića te da je njegova mlađa ćerka jedan dan posle škole ušla u njegov automobil sa limenkom energetskog pića u ruci i da je to piće odmah prosuo pravo u odvod.

Prema trenutnim smernicama, deca između 12 i 18 godina ne smeju da unose više od 100 mg kofeina dnevno, što je oko količine koja se nalazi u kašičici kave. Energetska pića, s druge strane, mogu da sadrže do 500 mg po limenci.

British Medical Journal ranije je ove godine izvestio o 21-godišnjaku kojem je zastalo srce zbog preterane konzumacije energetskih pića. Neimenovani muškarac pio je dve litre kofeinskih napitaka dnevno, pre nego što je na kraju završio na bolničkom lečenju.

Lekari su napisali izveštaj o slučaju za studenta nakon što je potražio lekarsku pomoć kada je patio od otežanog disanja i gubitka kilograma, a testovi su pokazali da je imao zastoj srca i bubrega. Svaka limenka koju je pio sadržala je 160 mg kofeina, što znači da je konzumirao 640 mg dnevno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.