OPREZ - Biljka poznata u narodu kao DEVOJAČKA DLAKA izuzetno je zdrava, ali za TRUDNICE može biti veoma OPASNA

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Nov.2023, 08:44

OPREZ - Biljka poznata u narodu kao "DEVOJAČKA DLAKA" izuzetno je zdrava, ali za TRUDNICE može biti veoma OPASNA

Povoljno utiče na razna stanja, ali u ovom slučaju je izbegavajte!

Smatra se da je drvo ginka jedno od najstarijih živih stabala, koje datira više od 200 miliona godina. Poreklom je iz Kine, Japana i Koreje, ali se sada uzgaja i u Evropi i Sjedinjenim Državama. Čini se da poboljšava cirkulaciju krvi, a može delovati i kao antioksidans za usporavanje promena u mozgu.

 Ginkgo sadrži visoke nivoe flavonoida i terpenoida, koji su jedinjenja poznata po svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << snažnim antioksidativnim efektima. Antioksidanti se bore ili neutrališu štetne efekte slobodnih radikala

Slobodni radikali su visoko reaktivne čestice koje se proizvode u telu tokom normalnih metaboličkih funkcija, kao što je pretvaranje hrane u energiju ili detoksikaciju. Ipak, oni imaju i potencijal da oštete zdrava tkiva, doprinoseći ubrzanom starenju i razvoju bolesti.

Upotreba i efikasnost

Anksioznost - Uzimanje specifičnog ekstrakta ginka zvanog EGb 761, tokom 4 nedelje,  može smanjiti simptome anksioznosti za kratko vreme.

Bolesti - kao što je Alchajmerova bolest, koje ometaju razmišljanje (demencija). Oralno uzimanje ginka, 240 mg-a dnevno, može malo smanjitii simptome demencije. Čini se da ginko ne sprečava razvoj ili pogoršanje demencije.

Gubitak sluha - Kod pacijenata sa iznenadnim gubitkom sluha, davanje ginka intravenski, zajedno sa redovnim tretmanima, može pomoći u poboljšanju sluha. Intravensku terapiju može dati samo zdravstveni radnik.

Predmenstrualni sindrom (PMS) -  Ublažava osetljivost grudi i druge simptome povezane sa PMS-om. Za ovu upotrebu, počinje se uzimanje Ginka od 16. dana menstrualnog ciklusa i nastavlja se do 5. dana sledećeg ciklusa.

Demencija - uzrokovana smanjenim protokom krvi u mozgu (vaskularna demencija) - Čini se da uzimanje ekstrakta ginka poboljšava pamćenje i veštine razmišljanja kod pacijenata sa ovim stanjem.

Multipla skleroza -  primena ginkolida B, specifične hemikalije koja se nalazi u ekstraktu ginka, poboljšava mentalnu funkciju kod ljudi sa multiplom sklerozom.

Zvonjenje u ušima (tinitus) - pozitivno utiče na smanjenje simptoma

Posebne mere opreza i upozorenja

Trudnoća

 Ginkgo nije bezbedan kada se uzima oralno tokom trudnoće. Može izazvati rani porođaj ili dodatno krvarenje tokom porođaja.

Dojenje

 Nema dovoljno pouzdanih informacija da bi se znalo da li je ginko bezbedan za upotrebu tokom dojenja. Budite na oprezu i izbegavajte upotrebu.

Poremećaji krvarenja

 Ginkgo može pogoršati poremećaje krvarenja. Ako imate poremećaj krvarenja, nemojte koristiti ginkgo.

Ukoliko sumnjate na neko zdravstveno oboljenje, pre upotrebe Ginka Bilobe posavetujte se sa svojim izabranim lekarom ili farmaceutom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.