OPREZ! Ako dobijete ovakav poziv budite PAŽLJIVI! Žrtva JEZIVE PREVARE u suzama sve upozorila

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Apr.2023, 16:05

OPREZ! Ako dobijete ovakav poziv budite PAŽLJIVI! Žrtva JEZIVE PREVARE u suzama sve upozorila

Devojka je upozorila koliko daleko može da ide veštačka inteligencija

Koliko puta vam se desilo da ste žrtva neke prevare? Da li je to bilo putem poziva ili sms poruke?

Upravo je sličnu stvar doživela jedna devojka koja je do detalja objasnila na TikToku.

"Ako izgledam kao emotivna ruševina, to je zato što plačem već dva sata jer sam mislila da je moj mali brat mrtav", počinje tiktokerika Bruk.

"Neko je upotrebio AI kako bi prevario >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << mog dedu da misli da je moj mlađi brat doživio nesreću i umro", rekla je, i dalje vidno potresena. Glas koji je generisala veštačka inteligencija, oponašajući njenog mlađeg brata, rekao je njenom dedi da će njen brat doživeti nesreću pre nego što se linija prekinula.

Sharing so this doesn’t happen to anyone else

♬ original sound - Brooke Bush

"Deda me nazvao i rekao da mi je mlađi brat doživio nesreću. Smesta sam pomislila da je mrtav".  kaže ona.

Bruk je odmah pokušala kontaktirati brata i pronaći njegovu lokaciju. Ubrzo je otkrila da se radi o prevarantu koji pokušava doći do novca. "Dedi je rekao da je završio u zatvoru i da je ubio nekoga u saobraćajnoj nesreći i da mu treba novac za kauciju", objašnjava.

"Ako vas ikad nazovu i traže novac za nekog koga znate, moguće je da koriste je*eni AI kako bi reprodukovali glas", upozorila je u videu koji je prikupio gotovo dva miliona pregleda.

U komentarima, svi se slažu da je zloupotreba veštačke inteligencije otišla predaleko. Neki ističu da se zbog ovakvih situacija niti ne javljaju na nepoznate broje, a drugi daju koristan savet. "Moja porodica i ja osmislili smo šifru za ovakve situacije. Ako dobiju poziv, a ta reč nije izgovorena, onda će znati da nije stvarno."

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.