OPASAN je jer ne pokazuje skoro nikakve SIMPTOME: Povišen HOLESTEROL je TIHI UBICA, dovoljno je da POGLEDATE STOPALA i znaćete da li je vreme za DOKTORA

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jul.2023, 18:34

OPASAN je jer ne pokazuje skoro nikakve SIMPTOME: Povišen HOLESTEROL je TIHI UBICA, dovoljno je da POGLEDATE STOPALA i znaćete da li je vreme za DOKTORA

On je sastavni deo organizma, ali veća koncentracija od normalnih može dovesti i do smrti

Kada čujete holesterol, odmah imamo na umu nešto negativno. Međutim, holesterol je nephodan sastavni deo organizma, potreban za normalno funkcionisanje svake ćelije.

On je strukturni je element svih ćelijskih i intraćelijskih membrana, a u određenim organima ima i posebne, specifične uloge kao što su: sinteza holnih kiselina >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u hepatocitima, sinteza steroidnih hormona u kori nadbubrežnih i polnih žlezda, transport liposolubilnih vitamina (A, D, E i K).

Međutim, ukoliko je njegov nivo povećan u krvi može naneti mnogo štete organizmu.

Normalne vrednosti u krvi: 3,10 - 5,5 mmol/l. Štetno delovanje se ispoljava tek kada je u krvi prisutan u znatno većim koncentracijama od normalnih. Najčešće je povećan nivo rezultat unosa holesterola hranom.

Visok holesterol obično ne izaziva nikakve simptome. U većini slučajeva izaziva posledice. Na primer, srčani udar ili moždani udar mogu da budu posledica oštećenja koja su uzrokovana visokim holesterolom. Srčani i moždani udar se obično ne dešavaju sve dok visok holesterol ne dovede do stvaranja plaka u arterijama.

Plak može da suzi arterije tako da manje krvi može da prođe kroz njih. Formiranje plaka menja sastav arterijske sluznice. To može da dovede do ozbiljnih komplikacija.

Kako nekada ne pokazuje nikake (očigledne) simptome, mnogi ljudi ni ne znaju da imaju ovo stanje.

Međutim, vaša stopala mogu otkriti da imate povišen holesterol u krvi. Kako to, pitate se.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, grčevi ili osećaj hvatanja u nogama ili stopalima mogu biti znak periferne arterijske bolesti (PAD).

Ovo uobičajeno srčano stanje je komplikacija visokog holesterola. Naime, nagomilavanje masnih naslaga u arterijama ograničava dotok krvi u mišiće nogu - zbog čega oboleli osećaju bol.

Za mnoge ljude, prvi znaci PVD ​​počinju polako i neredovno. Često počinju sa "nelagodnošću poput umora i grčeva u nogama i stopalima koji se pogoršavaju fizičkom aktivnošću", kažu iz SZO.

Stanje takođe može dovesti do drugih neželjenih efekata kao što su smanjeni rast malja na nogama, crvenkasto plava ili bleda koža, rane ili čirevi koji neće zarastati na nogama i stopalima, debeli neprozirni nokti na nogama ili ukočeni i teški mišići.

Faktori rizika, osim visokog holesterola, uključuju visok krvni pritisak, dijabetes, gojaznost i fizičku neaktivnost.

Svako može dobiti visok holesterol

Iako ovo stanje može pogoditi svakoga, veća je verovatnoća da ćete ga dobiti kako starite i dokazano je da će se češće pojaviti kod muškaraca.

Takođe, i genetski faktor utiče na povećanje/smanjene predispozicija.

Razlozi povećanoh holesterola:

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.