Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jul.2022, 09:08
OMILJENI NAPITAK MNOGIH IMA I MRAČNU STRANU: Kafa prolazi kroz različite procese obrade-neki od njih su rizični po zdravlje

Budi milijarde ljudi širom Planete svakoga jutra, ali malo ljudi je upoznato sa tim koliko kafa može biti opasna. Evo i kada.
Čime je bogata kafa?
Sadrži celulozu, masti, vodu, šećere, kiseline, kofein i etarska ulja. Od mineralnih materija su prisutni kalijum i magnezijum, a od vitamina niacin (B3). Bogata je antioksidansima.
Kancerogeno jedinjenje
Prženjem kafe na 250-300°C dolazi do stvaranja akrilamida, koji je kancerogen. Istraživanjem je dokazano da kuvanjem, prženjem i pečenjem hrane (posebno hrane koja sadrži skrob) na visokim temperaturama (iznad 120°C) dolazi do nastanka akrilamida. Najviše ga ima u čipsu i pomfritu. Nije prisutan u kuvanoj hrani. Akrilamid...