OK je da budeš krupnija od svog partnera

Izvor: B92, 16.Maj.2023, 19:20

OK je da budeš krupnija od svog partnera

Većina žena je u potrazi za krupnijim, većim muškarcima od njih kada je reč o partnerskim odnosima. Kako piše britanska "Grazia", razlog za ovu pojavu je sasvim jednostavan - nametnuti standardi koji se plasiraju putem medija, ali i oni koje patrijarhalna sredina nameće unutar heteroseksualne zajednice.

Kolumnistkinja Aleks Lajt je za pomenuti magazin objasnila da je to pogrešno za identitet žene, ali i za feminizam, a usađeni stereotipi - "žena mora da bude mršavija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od muškarca" nisu zdravi.

Autorka članka navodi i biološke predispozicije žena koje dodatno opravdavaju njen stav da je "ok da žena bude krupnija od partnera".

"Prema studiji iz 2009. godine univerziteta Nju Saut Vels, žene su biološki predodređene da imaju više masti od muškaraca, negde oko 6 do 11 odsto više. Razlozi su različiti, ali istraživanje pokazuje da je primarna svrha reprodukcija. Odnosno, višak masti u ženinom telu služi kao rezerva za potencijalnu trudnoću", piše kolumnistkinja Aleks.

Takođe, stereotipizacija žena u medijima dodatno je pogoršala i situacija kod muške populacije, tako da je stvoren negativan efekat kod oba pola. Naime, kod muškaraca je postavljen standard da moraju da budu krupniji, fizički veći od žena, a većina, na osnovu biloških predispozicija, to ne može da postigne. Samim tim se stvara opšteprihvaćeni utisak da je je muškarac nižeg rasta ili prosečnog, manje muževniji i poželjniji kod suprotnog pola.

Na osnovu navedenih činjenica, kolumnistkinja Aleks Lajt zaključuje da veličina i oblik naših tela ne bi trebalo da definišu količinu ljubavi koju zaslužujemo kao ljudska bića.

"Oblik i veličina naših tela ne bi trebalo da budu u korelaciji sa količinom ljubavi i poštovanja koju zaslužujemo... Osim toga, razlozi zbog kojih se ljudi zaljubljuju uglavnom nemaju mnogo veze sa izgledom", kaže ona, te zaključuje:

"Ukoliko si žena i ukoliko si krupnija od svog muškarca, kategorički nema ništa loše u tome..."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.