ODVRATNO! Srbi, OVO odmah PRESTANITE da koristite! Stalno ih žvaćemo, ali kad vidite KAKO SE PRAVE neće vam biti dobro

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Maj.2023, 17:15

ODVRATNO! Srbi, OVO odmah PRESTANITE da koristite! Stalno ih žvaćemo, ali kad vidite KAKO SE PRAVE neće vam biti dobro

Da li ste znali da bi neke životinje umrle kada bi progutale žvaku?

Verovatno ste svi svesni da konzumiranjem žvakaćih guma u krvotok unosite mnoge štetne sastojke. Najnovije američko istraživanje je pokazalo gume za žvakanje bez šećera sadrže aspartam, poznatiji kao "slatki otrov" i da se prave od plastičnih otpadaka, poput stvari namenjenih za omekšavanje i zgušnjavanje, sredstava za bojenje,... Polivinil, jedan od glavnih sastojka žvakaćih guma, koristi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se za pravljenje lepka. Sada vam se verovatno  stvorila slika u glavi kako žvaćete lepak.

Drugi važan sastojak je gumi baza (zbog kojeg je žvaka rastegljiva) i ona  može biti prirodna i sintetička. U poslednje vreme, sve više je one sintetičke gumi baze (99 odsto).  Žvakaće gume se zaslađuju šećerom iz šećerne trske, kukuriznim sirupom, ali i veštačkim zaslađivačima, među kojima je najzastupljeniji aspartam.

S druge strane, one kao takve mogu imati i pozitivan učinak na zdravlje. Neke gume sadrže ksilitol, prirodni zaslađivač koji pomaže u zaštiti zuba od karijesa. Verovatno većina vas baci žvaku odmah nakon što ona izgubi sladak ukus, ali kada je već zvaćete, radite to pametno. Zadržite je u ustima, jer ćete tako podstaknuti rad pljuvačnih žlezda, a ujedno ćete i čistiti površine zuba. Neki naučnici i akademici posebno ističu njen značaj, tvrdeći da žvakaća guma pospešuje koncentraciju.

Na vama je da odlučite. Možda bi bilo pametno da je žvaćenje onda kada je zaista neophodno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.