Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jul.2019, 22:35 (ažurirano 02.Apr.2020.)
ODUSTALA SI OD INTEGRALNIH ŽITARICA? Evo ZAŠTO izazivaju NADIMANJE, ovo radiš POGREŠNO!
One su put do vitkosti i čiste kože!
Hraniti se integralnim žitaricama znači jesti cela zrna, bilo u kuvanom ili pečenom obliku. Cela zrna žitarica obliuju važnim mineralima, vitaminima, vlaknima i korisnim mastima koji su veoma bitni za naše zdravlje.
Integralne žitarice u zavisnosti od vrste sadrže od 7 do 14% proteina, minerale kao što su gvoždje, magnezijum, cink, selen, vitamine, folnu kiselinu, belančevine i zavidnu količinu antioksidanasa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Zbog visokog sadržaja vlakana, ova namirnica može pomoći kod skidanja viška kilograma jer omogućava duži osećaj sitosti, a zahvaljujući ugljenim hidratima dolazi do bržeg sagorevanja kalorija.
Redovnim konzumiranjem celog zrna žitarice smanjuje se rizik od nastanka raznih bolesti, kao što su povišen holesterol u krvi, povišeni krvni pritisak, dijabetes, rak (debelog creva, želuca i prostate).
Nutricionisti savetuju 3 porcije integralnih žitarica dnevno. Danas se najčešće koriste pšenica, kukuruz, pirinač, ječam, raž i proso. Sa integralnim žitaricama imate mogućnost da pripremate široki asortiman jela. Postoji toliko recepata i načina pripreme da ga možete veoma lako uvrstiti u svakodnevnu ishranu. Mogu se naći u prodavnicama zdrave hrane.
Napomena: Nepravilno pripremljena cela zrna žitarica mogu ometati absorpciju određenih minerala u organizmu i otežati varenje. To se sprečava tako što se žitarice potapaju dan pre pripreme konkretnog jela.
Nastavak na SrbijaDanas.com...