ODMAH U HITNU! Ako vas meduza opeče na ovom mestu na telu, potrebno je odmah reagovati

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jul.2023, 14:58

ODMAH U HITNU! Ako vas meduza opeče na ovom mestu na telu, potrebno je odmah reagovati

Koliko jako će da opeče meduza zavisi od njene vrste

Vreme je odmora, uživanja na moru. Ali, i to ima svoje zamke i opasnosti. Šta kada opeče meduza?

Ubodi meduza su česti; većina je bolna, ali nije opasna. Opasne meduze obično žive u tropskim vodama, dok su ubodi meduze sa Mediterana obično bolni, ali ne i kritično opasni.

Kako nastaje ubod meduze?

Ubod se javlja kada pipak meduze dodirne nečiju kožu. Ubodne ćelije na pipku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << (zvane nematociste) izlučuju otrov u kožu. , ali i od toga koliko je pipaka dodirnulo kožu.

Šta kad meduza opeče?

Može biti teško saznati koja vas je vrsta meduza ubola. Ako ste u tropima, onda hitno zovite lekara, za svaki slučaj. Ali, na Mediteranu, najvažnije je da ne paničite i da polako pratite simptome.

Kakav je osećaj kad meduza opeče?

Tamo gde su pipci meduze dodirnuli kožu, odmah će se pojaviti jak bol i crvene linije nalik biču. Ako je površina kontakta velika, to je jači bol. Deca su posebno osetljiva, jer su  manja.

Izvucite osobu iz vode i pružite sledeću prvu pomoć:

Kad meduza opeče, uglavnom možete sami da se pobrinete za osobu kojoj treba pomoć.

Hitnu pomoć lekara treba tražiti ako:

Kako može sprečiti ubod meduze?

Neke stvari koje možete da uradite da sprečite ubode meduze uključuju:

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.