OČEKUJTE NESANICU NOĆAS - Evo kako PUN MESEC utiče na SAN i šta da uradite u ovom slučaju

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2023, 21:51

OČEKUJTE NESANICU NOĆAS - Evo kako PUN MESEC utiče na SAN i šta da uradite u ovom slučaju

Ovako ćete se odmoriti i regenerisati!

Noćas je pun Mesec, a evo kako to utiče na san. Mnoge moderne studije dokumentuju razne poremećaje u spavanju - ljudima u ovim danima treba više vremena da zaspu, kraće spavaju, duže vremena je potrebno da se uđe u REM fazu, a kod mnogih je onaj duboki san, tokom kojeg se najviše odmaramo, kraći za čak 30 odsto.

Brojne su teorije o uzrocima ovih poremećaja spavanja. Jedni ukazuju na mogućnost da pojačano svetlo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tokom noći punog Meseca remeti naš biološki časovnik. Naime, njega hormoni "navijaju" u skladu sa količinom svetla.

Drugi smatraju da ovo ne može biti uzrok jer i najsvetliji Mesec može dati samo sedam odsto sunčeve svetlosti, što je dosta nizak intenzitet. Mnogi od nas su izloženi daleko većoj količini veštačke svetlosti tokom noći. Takođe, kontrolne studije su pokazale da poremećaje spavanja osete čak i oni koji tokom noći punog Meseca prekinu sve izvore svetla.

Neke teorije govore o mogućem gravitacionom ili elektromagnetnom dejstvu Meseca na spavanje, ali ni one nisu dovoljno potkrepljene.

Međutim, kakav god da je razlog, za nas je najvažnije da održimo dobar san tokom svih lunarnih faza. Za to je potrebno održavati dobru "higijenu spavanja". To znači da praktikujete redovan odlazak na spavanje (uvek u isto ili slično vreme) i to u zamračenoj sobi, kao i da ograničite kofein, ne samo u kafi već i u bezalkoholnim pićima. Kod osetljivih osoba, savetuje se da prestanu sa konzumacijom ovih napitaka šest časova pre odlaska na spavanje.

Takođe, ograničite i korišćenje uređaja sa plavim svetlom - računara, tableta i mobilnih telefona. Neka prostorija u kojoj spavate bude provetrena, a većina lekara savetuje da temperatura u njoj bude između 16 i 20 C stepeni.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.