OBRATITE PAŽNJU: Sremuš je preplavio pijace - ova zdrava biljka ima OTROVNOG DVOJNIKA, evo kako da ih razlikujete

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Mar.2024, 11:46

OBRATITE PAŽNJU: Sremuš je preplavio pijace - ova zdrava biljka ima OTROVNOG DVOJNIKA, evo kako da ih razlikujete

Sremuš raste tokom aprila i maja i to najčešće u vlažnim (bukovim) šumama. S druge strane, mrazovac raste na livadama i pašnjacima i to u septembru. Njegov cvet je ljubičaste boje, dok je sremušev bele.
Sremuš ili šumski luk je divlja biljka koja raste najčešće u močvarnim šumama, a njena sezona je početak proleća. Izuzetno je bogat vitaminom C, a sjajna je za prolećno čišćenje, odnosno detoksikaciju krvi, creva i želuca. Ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva, a smatra se da je lekovitiji od crnog i belog luka. Delotvoran je kod problema sa želucem i crevima, dijareje, nadimanja i grčeva, a izvrstan je i za čišćenje creva.
Ima listove kao đurđevak i naraste otprilike...

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.