Noćas OBAVEZNO POGLEDAJTE u NEBO! Očekuje nas SUPERMESEC, iskoristite priliku, neće ga biti narednih 14 godina

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jul.2023, 17:37

Noćas OBAVEZNO POGLEDAJTE u NEBO! Očekuje nas SUPERMESEC, iskoristite priliku, neće ga biti narednih 14 godina

Ovako nešto ne smete propustiti!

Noćas će nebo obasjati redak nebeski spektakl, donoseći prizor koji će se ponoviti tek za 14 godina. Prema rečima astronoma ovo se dogodilo poslednji put 2018. godine.

Večeras nas očekuje prvi supermesec u avgustu, a samo 30 dana kasnije, drugi, pozanat kao "plavi mesec".

Ono što čini ovaj spektakl još zanimljivijim je da će u istoj noći na nebu biti vidljivi i planete Merkur i Mars, što se retko događa. Ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << spoj supermeseca i vidljivosti planeta biće pravi užitak za zaljubljenike u astronomiju i nebeske pojave.

Ako nas vreme posluži i nebo bude bez oblaka, ova nezaboravna pojava omogućiće posmatračima da golim okom vide detalje sa površine meseca, kao što su tamne ravnice formirane drevnim vulkanskim tokovima lave.

Za potpuni užitak u posmatranju, biće dovoljno skloniti se od gradskih svetala i podignuti pogled prema nebu. Oni koji se nađu u prirodi, daleko od javne rasvete, biće iznenađeni koliko će dobro moći videti prirodu koju osvetljava blistava mesečina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.