Nikad nisam umela da budem DAMA: Čuvena Riska nekada bila OPASNA RIBA, nije htela da igra VRTIREPKE, a mogla je bez problema da ih tumači u HOLIVODU

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Avg.2023, 14:17

"Nikad nisam umela da budem DAMA": Čuvena Riska nekada bila OPASNA RIBA, nije htela da igra "VRTIREPKE", a mogla je bez problema da ih tumači u HOLIVODU

Ljena lepota bila je još plemenitija, jer je nije bila ni svesna

Nažalost, mlađe generacije nemaju tu privilegiju da se raduju otkucavanju 20h, bar što se legendarnih serija domaće kinematografije tiče. I sećate se, zajedno smo plakali sa Necom i strahovali za Simu, nervirao nas je Ostojić, a Risku smo gledali kao svoju sopstvenu baku.

I zaista, Radmila Savićević bila je žena koja nije odvajala >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << život i glumu, u svaku ulogu učitavala je celu sebe, a prijatelji su govorili da je svaku ulogu oplemenjivala njenom poznatom duhovitošću.

 Ostvarila je veliki broj uspešnih uloga u filmovima, serijama i, posebno, pozorištu i važi za jednu od najvećih legendi srpskog i jugoslovenskog glumišta. Međutim, malo ko zna kakva je lepotica bila pre nego što je postala omiljena baka.

Radmila Savićević je rođena 1926. u Kruševcu, kao Radmila Milenković. Majka Cana je bila samohrana krojačica, a osim Radmile imala je i dva sina. Jednom prilikom, glumica je istakla da je je svoj optimizam i vedar duh nasledila upravo od nje.

- Optimizam nosim u sebi i nasledila sam ga verovatno od majke. Smeh je sreća, zdravlje i svim ljudima bih preporučila da se smeju kad im je najteže. Ispričaću vam nešto... Bila sam mlada, tek sam se udala. Moja svekrva Ljubica, prostirala je veš koji je sama oprala. Zimsko vreme, sneg, konopac se pokida i sve pade. A ona je stajala i smejala se. A morala je sve iz početka da uradi. Eto, to su iskustva, koja se valjda i godinama stiču i nose u sebi - rekla je glumica za Blic davne 1997. godine.

Iako odrasla sa jednim roditeljem, a u kući je "bila gužva", Rada je imala srećno i bezbrižno detinjstvo, a gluma je privlači od najranijeg detinjstva.

A post shared by Svetlost, iznenada (@svetlost.iznenada)

- Osim putera i šljiva, volela sam da se igram pozorišta, volela sam da se bijem sa dečacima, da pravim "kostime". Recimo, jednoga dana sam uzela od mame veliki komad prave svile i stuštila se u dvorište, otvorila vrata od obora i isterala "tamnošnje" prase. Zatim sam okačila svilu i, pozorište je bilo gotovo... Bilo je tu i baleta i komedija i tragedija, u haljinama od papira i krunama "od zlata". (Male novine, Sarajevo, 22. 2. 1981.)

Odmah po završetku škole postala je član Kruševačkog pozorišta sa kojim je gostovala po celoj Jugoslaviji. Godine 1947. pridružila se Niškom narodnom pozorištu, a potom se vratila u Kruševac. Komitet je vratio u rodni grad uz obrazloženje: "Zašto bi Rada zabavljala Nišlije, kad može i naše?"

Pedesetih godina dvadesetog veka Radmila postaje prvakinja Beogradskog dramskog pozorišta i upravo u Beogradu, uz veliku pomoć i nagovor reditelja Aleksandra Đorđevića, upoznaje prednosti filmske umetnosti, te 1961. snima i prvi film. Ona je poznata je po ulogama domaćica i žena iz nadora.

A post shared by @fotonostalgija

- Nisu me privlačile uloge kaćiperki i vrtirepki. Nekako sam uvek volela da igram zrele žene, žene pune životnog iskustva koje nešto mogu da pruže, koje znaju šta je to... živeti život - rekla je Rada jednom prilikom, kao i:

- Nikad nisam umela da budem dama. Ni u svom repertoaru nisam igrala uloge nekih gospoja. Uvek sam imala uloge koje su zahtevale najkraći, ali zato najteži put do gledaoca.“ (Glas, Banja Luka, 18. 5.1985.)

Ostala je upamćena i po svom razumevanju glume. Ona je smatrala da svaka uloga pruža mogućnost za velike stvari:

- I dve reči, i pet rečenica su velika uloga, ako se dovedu do perfekcije. Ne znam drugi put.

Ovako je izgledala Radmila na početku karijere. Iako nije volela da glumi "kaćiperke i vrtirepke", bila ja prava dama. Njena lepota još više je plenila, jer po svemu sudeći, ona je nije ni bila svesna.

Često citirana, Riska nas je šarmirala svojim opaskama i osmehom, a to je samo jedna u nizu simpatičnih baki koje uvek "isteraju svoje" koje je odigrala Radmila Savićević. Jednako harizmatična bila je u serijama "Porodično blago" i "Bolji život", kao i u brojnim TV filmovima u kojima smo je gledali devedesetih.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.