Nikad nije kasno da počnete da vežbate

Izvor: S media, 11.Apr.2011, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikad nije kasno da počnete da vežbate

Ne postoji starosna granica za bavljenje sportom. Važno je da je osoba fizički u stanju da se pokreće, savetuje Jošo Kolak, diplomirani trener rekreacije.

Deca bi trebao da se bave sportom od malih nogu, jer će tako usvojiti zdrave navike. Najbolje bi bilo da deca počnu između četvrte i pete godine života.

- Čim počne da hoda dete se, zapravo, bavi rekreacijom. Znači, deca mogu da se bave fizičkom aktivnošću od momenta kada su im dovoljno razvijene motoričke >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sposobnosti i kada postanu socijalno zreli da mogu da prate čas. Otprilike to je između četiri i pet godina života, kada mogu da se uključe u jedan odprograma, pa čak i lagano uvode u neki sport – savetuje Jošo Kolak, diplomirani trener rekreacije.

Što se tiče starijih osoba koje nikada nisu vežbale a volele bi da počnu, Kolak kaže da ne postoji starosna granica za bavljenje sportom. Važno je da je osoba fizički u stanju da se pokreće.

Brzo hodanje sprečava depresiju

Dva miliona ljudi boluje od Parkinsonove bolesti

Orgazam dnevno za dugovečnost

- Vežbanje pozitivno utiče i na osobe koje su imale povrede lokomotornog sistema, tegobe sa kardiovaskularnim sistemom ili su u rehabilitacionom procesu posle srčanog ili moždanog udara. To važi samo ukoliko mogu da povrate normalne funkcije: da hodaju ili imaju kakvu - takvu pokretljivost, osnovnu koordinaciju i snagu tela. Ukoliko ne mogu da obavljaju neke osnovne životne funkcije, onda ni ne mogu da vežbaju - kaže Kolak.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.