Nepristojna haljina Demi Mur ušla u istoriju: Zbog traka koje pridržavaju grudi i danas se oponaša

Izvor: B92, 24.Apr.2023, 11:14

"Nepristojna" haljina Demi Mur ušla u istoriju: Zbog traka koje pridržavaju grudi i danas se oponaša

Kada biste pitali modne znalce koja je haljina obeležila poslednju deceniju 20. veka, većina bi vam odgovorila da je u pitanju ovaj dragoceni komad modne i filmske istorije.

Američka erotska melodrama "Nepristojna ponuda" 1993. godine jedan je od najpoznatijih holivudskih filmova proteklih decenija.

U pitanju je ostvarenje Adrijana Lina, zasnovano na istoimenom romanu Džeka Engelharda iz 1988, u kom smo gledali Demi Mur, Roberta Redforda i Vudija Harelsona.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Reč je o priči o bračnom paru koji se venčao odmah posle srednje škole i uprkos svem trudu i napornom radu da izgrade dom, ne uspeva da izbegne finansijsku krizu. Utom im se javlja bogataš koji nudi Deminom liku da provede noć s njim, a zauzvrat nudi – milion dolara.

Jedan od ključnih trenutaka u filmu jeste onaj kada zgodni neznanac, kog igra Robert Redford, ugleda misterioznu lepoticu kako preko bele majice prislanja u prodavnici skupocenu haljinu i ogleda se da vidi kako bi izgledala u njoj. On joj tada nudi da joj kupi ovu toaletu, koja košta čak 5.000 dolara, a ona odgovara:

"Haljina je na prodaju, ali ja nisam".

Nakon što je ovaj film stekao svetsku slavu, nametnula su se dva pitanja: kako bi svako od nas reagovao u slučaju da dobije "nepristojnu ponudu" i čije je delo elegantna crna haljina koju smo videli na Demi Mur.

Kako to obično biva s najzapaženijim kreacijama u holivudskim hitovima, ona je izašla iz mašte jednog od vodećih svetskih dizajnera. U pitanju je Tijeri Mugler, francuski modni mag koji je poznat po haljinama za vamp žene, avangardnim i ekscentričnim komadima pred kojima niko ne ostaje ravnodušan.

Radi se o vrlo elegantnoj toaleti sa izrezima kakvi su danas, 30 godina kasnije, najveći modni trend, a njene oštre linije i ukrštene trake koje pridržavaju grudi detalj koji se često kopira u savremenoj modi. Ona se danas neretko naziva "najpoznatijom haljinom devedesetih".

Nakon smrti Tijerija Muglera u januaru prošle godine, Demi Mur je na Instagramu podelila nekoliko kadrova iz "Nepristojne ponude" u kojima je vidimo u Muglerovom remek-delu.

"Ona haljina. Bila je čast nositi jedan od ikoničnih dizajna Tijerija Muglera. Svetu će nedostajati njegova genijalnost", poručila je glumica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.