Nemojte da tepate bebama, pričajte s njima drugačije, evo i zašto

Izvor: B92, 07.Feb.2020, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemojte da tepate bebama, pričajte s njima drugačije, evo i zašto

Roditelji u komunikaciji s malom decom treba da izbegnu uobičajeno tepanje i koriste normalni govor, ali sa ritmičkim menjanjem glasa. Takav govor može da pospeši razvoj detetovog mozga i sposobnosti govora, piše CNN.

"Pravi 'bebi govor'" koristi prave reči i ispravnu gramatiku, ali u visokom tonalitetu, sporog je tempa i intonativno preteran", rekla je Naja Ferjan Ramirez, profesorka na odseku lingvistike Univerziteta Vašington.

"Ono što ljudi smatraju 'bebi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << govorom' kombinacija je šašavih zvukova i reči, ponekad čak gramatički neispravnih reči."

Govor koji roditelji i drugi staratelji širom sveta koriste, tzv. pravi 'bebi govor', pomaže deci da se uključe u društvene situacije i na njih odgovore, makar kroz nerazumljivo brbljanje.

"Roditeljski govor poseduje tri karakteristike", rekla je Patriša Kal, zamenica direktora Instituta za učenje i nauku mozga pri Vašington univerzitetu.

"Jedna od njih je korišćenje visokih tonova, obično za oktavu viših. Druga je zakrivljena intonacija. Drugim rečima, visoki tonovi su stvarno visoki, a niski jako niski. Tako zvučite uzbuđeno i srećno. Treće, takav je govor sporiji. Pauze između reči i fraza omogućavaju detetu da učestvuje u interakciji."

Studija objavljena u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences" pokazala je da je podsticanje rada "društvenog dela mozga" ključno za ubrzavanje razvoja govora i jezika kod beba. Uz to, Kal kaže da je bebama on draži od uobičajenog tepanja kada mnoge reči budu pogrešno izgovorene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.