Nemoguće ih provaliti: Naučna studija dokazala ko je bolji u prikrivanju prevare, žene ili muškarci

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Apr.2020, 15:52

Nemoguće ih provaliti: Naučna studija dokazala ko je bolji u prikrivanju prevare, žene ili muškarci

Saznajte...

Naučnici sa Univerziteta Zapadne Australije grupi od 1.500 ispitanika pokazali su fotografije 189 osoba (101 muškarca i 88 žena) koji su pre toga odgovarali na pitanje jesu li bili neverni svojim partnerima.

Ispitanici su ta lica trebalo da poređaju po kategorijama od 1 do 10 zavisno od toga da je li bilo "vrlo verovatno" do "malo verovatno" da su bili neverni.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu "Royal Society Open Science", >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pokazuju da su i muškarci i žene tačno "pogađali" preljubnike, ali ne i preljubnice.

Ranija istraživanja sprovedena u svetu o preljubima pokazuju da je 70 odsto ljudi u više od 50 različitih kultura izjavilo da je pokušalo preoteti partnera druge osobe, dok je 60 odsto tvrdilo je da je u tome uspelo.

Stručnjaci nisu želeli samo da utvrde mogu li muškarci i žene uočiti potencijalnu neveru kod pripadnika suprotnog pola, nego i je li moguće otkriti preljubnika, pripadnika istog pola. Rezultati nisu bili očekivani.

Muškarci su uspevali da otkriju suparnike, ali žene su bile poput sfingi i njih nisu mogli "provaliti" ni muškarci, ali ni žene.

- Uzevši sve u obzir i muškarci i žene pokazali su nadprosečnu tačnost za razotkrivanje lica muškaraca, ali ne i za lica žena. Doživljaj nevere zaista se može skrivati u licu muškarca - napisali su naučnici.

Prema istraživanju to se svodi na doživljaj muškosti. Međutim, naučnici su došli do još jednog neočekivanog rezultata koji sugeriše da najzgodniji muškarci ipak ne varaju najviše.

- Iznenađujuće je da su, iako su zgodniji muškarci rangirani kao najneverniji, u stvarnosti bili u razmerno manjem broju slučajeva neverni - navode stručnjaci.

Uprkos tim rezultatima, upozoravaju da na temelju toga ne treba donositi zaključke već na prvom sastanku.

- Ako se oslonimo isključivo na prvi utosak kako bismo detektovali preljubnike, pogrešićemo. Naše rezultate ne smemo tumačiti tako da ih možemo primeniti u svakodnevnim situacijama - kaže naučnik Jong Zi Fu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.