Nega kose u hladnim danima

Izvor: B92, 24.Sep.2021, 15:12

Nega kose u hladnim danima

Zdrave navike ključ su zdrave kose, ali važno je i njeno redovno održavanje

Dok smo se leti borili protiv uticaja sunca i mora na našu kosu, druge sezone nose svoj set izazova. Niske temperature i vlaga s jedne strane, grenje... zimi se čini kao da se sve urotilo protiv dobre frizure i zdrave, sjajne kose.

Ishrana

Lepa i sjajna kosa počinje iznutra i zato je prvi korak na tom putu: zdrava ishrana. Hrana bogata proteinima i omega-3 poput lososa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i druge masne ribe, avokada, orašastih plodova i semenki je poželjna, kao i namirnice bogate vitaminom D. Svakako ne smemo da zaboravimo lisnato povrće i, kao i obično – vodu.

Hidratacija

Nakon hidratacije iznutra, važna je i ona spolja. Vetar, hladnoća, korištenje fena isušuju kosu, pa kod redovnog pranja kose bi trebalo koristiti toplu, ali ne i vruću vodu i ukoliko to već ne radimo, uvesti regenerator koji će je hidrirati i pomoći pri raščešljavanju, a jednom nedeljno koristiti hranjivu masku.

Raščešljavanje

Zbog vlage, trenja izazvanog šalovima i kapama, duga kosa je zimi sklonija da se mrsi i puca. Kako bismo to sprečili, potrebna je dobra četka i tehnika raščešljavanja. Raščešljavanje bi trebalo odraditi kada nije sasvim mokra, a bonus je koristiti svilene jastučnice za spavanje koje su nežnije prema koži i kosi.

Stilizovanje

Kod stilizovanja kose, poželjno je da koristimo što je manje moguće vruća sredstva poput figara, fena ili pegle za kosu koji je oštećuju. Podesiti aparate za kosu na nižu temperaturu i sušiti je kada više nije sasvim mokra.

Održavanje

. Kod farbane kose poželjno je da dodamo tretmane koji hrane i ojačavaju kosu, a kada je reč o suvim i ispucalim vrhovima – redovno šišanje zahvaljujući kojem će kosa izgledati lepše i zdravije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.