Izvor: B92, 16.Feb.2024, 12:13
Nećete usmrdeti kuću ako dodate jedan sastojak dok dinstate crni luk
Iako ovo povrće jelu daje poseban šmek i prepoznatljivu aromu, on ima i svoje mane. Seckanje crnog luka često izaziva suze u očima, a sem toga dešava se da se prilikom kuvanja usmrdi cela kuća.
Nijednoj domaćici se ovo ne dopada, pogotovo što crni luk može da se "uvuče" se u garderobu i kosu, a ponekad nije jednostavno izluftirati, naročito kada je napolju hladno.
Krivac za neprijatne mirise je oslobađanje sumpora iz luka prilikom termičke obrade. Kako biste >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbegli neprijatne mirise koji se šire kuhinjom, potrebno je da dodate jedan sastojak koji skoro svaka domaćica već ima. U pitanju je soda bikarbona.
Kad iseckate crni luk i spustite ga u tiganj sa zagrejanim uljem, obavezno dodajte kašičicu sode bikarbone. Ako koristite više od 1/2 kg crnog luka, dodajte punu kašiku sode bikarbone i dinstajte kao i obično.
Soda bikarbona ne rešava samo neprijatan miris, već će se crni luk zahavljajući njoj zgusniti, pa ćete ga lakše svariti. Takođe, ako jelo koje pripremate sa dinstanim lukom zahteva i dodavanje zaprške, slobodno izostavite taj deo, jer soda bikarbona daje potrebnu gustinu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.