Ne spavajte, dok Badnjak ne pregori, to nosi SMRT - Evo šta nikako ne smete RADITI na Badnji dan i Božić, ne jedite PILETINU

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Jan.2024, 13:30

Ne spavajte, dok Badnjak ne pregori, to nosi SMRT - Evo šta nikako ne smete RADITI na Badnji dan i Božić, ne jedite PILETINU

Svrha svih praznika jeste da ih provedemo u miru i slozi sa svojom porodicom u svom domu. Porodične vrednosti su ono što je i srž proslave svih svetih praznika,

Božić je veliki pravoslavni praznik koji se proslavlja 7. januara, tog dana se slavi rođenje Isusa Hrista, a prethode mu božićni post i Badnji dan. Badnji dan je dan kada poste i pravoslavci koji ne poštuju stroga pravila božićnog posta.

Za Božić i Badnje veče se vezuju najlepši običaji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i obredi naših predaka koji su se održali do danas. Ovi praznici okrenuti su porodici i domu, a post i običaji doprinose blagostanju, duhovnom ispunjenju i miru u kući.

Često se kaže da ćete ono što radite na Božić raditi cele godine, a evo šta prema narodnim verovanjima i običajima ne sme da se radi na Badnje veče i Božić.

 Na Badnji dan i Božić ne valja da se vatra u peći i kaminu raspiruje duvanjem da vetar ne bi otresao pšenicu i da se stoka ne nadima od trave. U pojedinim mestima deo pepela koji je nastao od badnjaka se čuva da bi ga pomešanog sa vodom pili protiv glavobolje.

 Veruje se za ne valja na Badnje veče zaspati dok badnjak ne pregori, jer će, govorilo se, ukućani umirati bez predznaka. Po narodnom verovanju, orah jede samo za Badnje veče, dok se ostalih dana Božića ne diraju, kako se ne bi patilo od čireva.

Za Božić se ne jedu pačetina, piletina i ćuretina, jer kako se veruje, živina baca zemlju iza sebe U nekim krajevima Srbije, na Božić se ne kuva krompir da ukućani ne bi dobili čireve, a kod nekih je zabranjeno kuvanje pirinča da "da se stoka ne bi preko godine crvljala" ili kako kaže drugo verovanje "da vrane ne bi odnosile piliće".

U nekim srpskim selima je zabranjeno da se jede viljuškom na Božić da živina ne bi čeprkala slamu. Na Božić ne treba da se svađate ni sa kim,jer ćete onda cele godine biti u lošim odnosima sa ljudima

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.