Ne radite ništa instant! Ovako se pravilno odmrzavaju namirnice VIDEO

Izvor: B92, 20.Feb.2020, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne radite ništa instant! Ovako se pravilno odmrzavaju namirnice VIDEO

Da li je voće i povrće iz zamrzivača podjednako zdravo kao ono sveže sa pijace? O tome se vrlo često vodi polemika, a šta je istina?

Marija Stojković, nutricionista i dijetetičar potvrdila je za TV Prva da nema velike razlike između smrznutog voća i povrća i onog svežeg kupljenog na pijaci.

"Ukoliko su namirnice smrznute i odmrznute na pravi način, nema nekih velikih promena. Voće, povrće i neka peciva nema potreba da potpuno odmrzavate, već možete takve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dalje da ih pripremate. Voće i povrće zamrzavanjem čak sačuva veliki broj vitamina i minerala", otkriva nutricionista.

Dakle, bez obzira na pretpostavke, namirnice ne gube na kvalitetu, osim ako ih odmrzavate nepravilno. Zato, kako kaže, treba voditi računa da prilikom zamrzavanja temperatura u zamrzivaču bude oko -18 stepeni, a u frižideru oko 4 i ispod 4 stepena.

"Vrlo je bitno pravilno odmrzavanje jer ako zamrznuto meso otapate na sobnoj temperaturi, dolazi do pojave toksičnih mikroorganizama u toj vodi, zato ga je najbolje odmrzavati u frižideru, a ne na radijatoru ili nekom drugom grejnom telu", ističe Stojković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.