Ne postoji NORMALNA MENSTRUACIJA, ali postoji OBILNA! POJAČANO KRVARENJE nekada može biti znak OPASNIH BOLESTI - Pregled je obavezan!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jan.2024, 17:07

Ne postoji NORMALNA MENSTRUACIJA, ali postoji OBILNA! POJAČANO KRVARENJE nekada može biti znak OPASNIH BOLESTI - "Pregled je obavezan!"

Menstrualni ciklusi variraju, a normalnost može zavisiti od individualnog iskustva. Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi, "normalna menstruacija" podrazumeva gubitak između 30 i 60 ml krvi svakog meseca. Obilne menstruacije, definisane kao gubitak više od 80 ml krvi, mogu ukazivati na potencijalne zdravstvene probleme, uključujući rak grlića materice, fibroide, perimenopauzu, hipotireozu i endometriozu. Ako primetite promene u menstrualnom ciklusu, preporučuje se konsultacija sa stručnjakom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << radi utvrđivanja uzroka i potrebnog lečenja

Kada su u pitanju menstrualni ciklusi, postoji opšta definicija normalnog, ali važno je i kako vi doživljavate normalan menstrualni tok.

Za neke srećnice, ove definicije se poklapaju, dok za druge možda ne.

NHS (Nacionalna zdravstvena služba) priznaje "normalan menstrualni tok" kao gubitak krvi između 30 i 60 ml, što je otprilike šest do osam kašičica, svakog meseca.

Ako imate obilne menstruacije, to znači da izgubite više od 80 ml krvi tokom ciklusa.

Drugi, verovatno jednostavniji, način da utvrdite da li vam je menstruacija obilna je da izbrojite broj uložaka ili tampona koje koristite.

To što morate da menjate uložak ili tampon na svakih jedan do dva sata, ili da praznite menstrualnu šoljicu češće nego što je preporučeno, znak je da je menstruacija obilna.

NHS test takođe može pomoći da se otkrije da li su vam menstruacije obilne i da li treba da posetite ginekologa.

Doktorka Fran Džarlet, lekar opšte prakse i medicinskim direktorom u The Lovdovnu, otkriva šta je "obilna menstruacija" i koje rizike sa sobom nosi, te kada treba da posetite lekara.

- Teške menstruacije mogu biti normalne za neke ljude. Ali ako su vam se menstruacije promenile i postale obilnije, to može značiti neke zdravstvene probleme.

Kancer

U ranim fazama, rak grlića materice može izazvati obilno krvarenje.

Takođe može dovesti do krvarenja nakon se*sa, krvarenja između menstruacija ili krvarenja nakon menopauze, kaže NHS.

Ostali simptomi uključuju promene u vaginalnom iscedku i bol u donjem delu leđa, između kostiju kuka (karlice) ili u donjem delu stomaka.

Abnormalno vaginalno krvarenje može se javiti i iz nekoliko drugih razloga, kao što su SPI ili traume, tako da nije definitivan znak raka grlića materice.

Međutim, o svakom neobičnom krvarenju treba razgovarati sa lekarom što je pre moguće.

Fibroidi

Fibroidi su nekancerozne izrasline koje se razvijaju u ili oko materice.

Prema NHS-u, izrasline su prilično česte, a otprilike jedna od tri žene ih razvije u nekom trenutku.

- One mogu izazvati obilne menstruacije jer izrasline mogu sprečiti kontrakciju materice, usporavajući menstruaciju i produžavajući je, rekla je dr Fran.

- Fibroidi takođe mogu da pritisnu sluznicu materice izazivajući još krvarenja.

Otprilike trećina žena koje ih razviju završavaju sa obilnim menstruacijama, između ostalih simptoma kao što su bol u stomaku, bol u donjem delu leđa i česta potreba za mokrenjem.

U retkim slučajevima, fibroidi mogu uticati na trudnoću ili izazvati neplodnost.

Perimenopauza

Ako ste u 40-im godinama i primetite da su vam se menstruacije promenile, možda prolazite kroz perimenopauzu.

Perimenopauza znači "oko menopauze" i odnosi se na vreme tokom kojeg vaše telo pravi prirodni prelaz u menopauzu - označavajući kraj reproduktivnih godina žene.

- Jedan od prvih znakova perimenopauze je promena menstruacije, kaže Fran.

- To bi moglo značiti da su vaše menstruacije neredovnije, ali može izazvati i teže menstruacije zbog promene nivoa hormona.

Hipotireoza

Obilne menstruacije mogu biti znak neaktivne štitne žlezde, inače poznatog kao hipotireoza.

Stanje nastaje kada štitna žlezda ne proizvodi dovoljno hormona, kaže NHS i može dovesti do usporavanja mnogih funkcija tela.

- Premalo tiroidnog hormona tiroksina može izazvati obilne menstruacije, kaže stručnjak.

Prema VeryWell Health, nedostatak ovog hormona može uticati na menstruaciju na dva načina.

Prvo, može sprečiti da vaši jajnici proizvode progesteron, hormon koji može smanjiti protok.

Drugo, može smanjiti sposobnost vašeg tela da koagulira ili zaustavi krvarenje, ostavljajući vas u riziku od razvoja teških i neprijatnih menstruacija svakog meseca.

Endometrioza

Endometrioza je uobičajeno, ali relativno nepoznato zdravstveno stanje povezano sa bolovima tokom menstruacije.

Stanje uzrokuje rast tkiva sličnog onom u materici u drugim delovima tela. Ovo se najčešće dešava u karlici, oko jajnika, u jajovodima ili van materice.

Ako vam već nije postavljena dijagnoza i patite od menstrualnih bolova, dr Fran je predložila da vas pregleda lekar opšte prakse.

- To može da utiče na plodnost i kvalitet života, pa ako su vam menstruacije obilne svakog meseca, onda nastavite na testove, rekla je ona.

Endometrioza može izazvati stvaranje cista na jajnicima.

Ako cista pukne, to može izazvati iznenadni bol u donjem delu stomaka ili leđa, koji može biti oštar ili jak.

Neke ciste se mogu inficirati.

Ako jedno od ovih pukne, može izazvati sepsu - smrtonosnu reakciju na infekciju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.