Ne jedete MRSNO SREDOM i PETKOM? Crkveni oci upozoravaju da retko ko danas zna pravi RAZLOG POSTA ovim danima, važno je uzdržavanje i od OVOGA

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Avg.2023, 13:19

Ne jedete MRSNO SREDOM i PETKOM? Crkveni oci upozoravaju da retko ko danas zna pravi RAZLOG POSTA ovim danima, važno je uzdržavanje i od OVOGA

Jovan Zlatousti kaže: "Kažeš da postiš. Uveri me u to svojim delima"

Post u pravoslavnom hrišćanstvu predstavlja uzdržavanje od određene vrste hrane ("mrsne"), kao i od svakog oblika grešnih dela, pomisli i želja. 

Pored molitve, i svega što služi duhovnom životu, crkveni oci pripisuju i postu naročitu važnost. Oni su posmatrali telo i dušu kao jednu celinu i tako ih i tretiraju u svim njihovim manifestacijama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Duša deluje na telo kako živonosno, tako i smrtonosno, što u obratnom slučaju isto i za telo znači. Nema ostvarenja ni ispunjenja čovekove ličnosti ako sve sile duše: razum, volja i osećanje, kao i telo uzajamno ne sudeluju. Ali, to nije moguće postići bez prihvatanja posta, i duševnog i telesnog.

U pravoslavlju postoje 4 višednevna posta: božićni, uskršnji (veliki, časni, sveta četrdesetnica), petrovski i velikogospojinski post.

Sa savremenim dobom i dolaskom novog načina života potreba za postom je, na žalost, postala jako mala. Izgleda da su ljudi danas i zaboravili šta pravi post znači i da je uzdržavanje od loših i negativnih misli, zavisti i ljubomore mnogo značajnije od uzdržavanja od hrane.

Post ne znači da treba da umrtvljujemo svoje telo, nego svoje strasti. Ovaj podvih ne znači da se samo uzdržavamo od mrsne hrane, već u prvoj liniji to je odricanje od zločestivih misli, želja i dela. Telesni post je svakako neophodno pomoćno sredstvo za uspešnu borbu protiv strasti, naročito protiv gordosti koja se smatra korenom svakog daljeg zla.

Sveti Jovan Zlatousti pita:

- Kažeš da postiš. Uveri me u to svojim delima. A koja su to dela? Ako vidiš siromaha, udeli mu milostinju. Ako se nađeš sa neprijateljem svojim, izmiri se s njim. Vidiš li na ulici neko lepo lice, odvrati svoj pogled od njega. Dakle, ne samo da postiš stomakom, već i očima i sluhom, i rukama i nogama i svim udovima tela.

- Ruke neka poste uzdržavajući se od svake gramzivosti i krađe. Noge neka poste tako što neće hoditi putevima greha. Oči neka poste tako što strasno neće posmatrati lepa lica niti u zavisti gledati na dobra drugih ljudi. Kažeš da ne jedeš meso?! Ali, čuvaj se da ne gutaš pohotljivo očima ono što vidiš oko sebe. Posti i sluhom svojim ne slušajući ogovaranja i spletke. Ustima i jezikom svojim posti i uzdržavaj se od ružnih reči i šala. Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje.

Zašto se posti sredom i petkom

Danas većina vernika umesto četiri najveća posta praktikuje post sredom i petkom.

Verovatno ste čuli da se petkom posti zbog dece, ili da oba dana treba da poste roditelji, radi dobrobiti svog potomstva. Ovo je još jedna u nizu hrišćanskih zabluda.

Sreda je posni dan jer je baš u sredu Juda izdao Isusa Hrista. To je događaj koji je prethodio njegovom stradanju i zbog toga je crkva odredila sredu kao dan molitve i uzdržavanja od mrsne hrane.

U petak svaki vernik treba da posti, jer je to najtužniji hrišćanski dan. Dan kada je Isus Hrist mučen i razapet na krst.

Sredom i petkom posti se na vodi, izuzev kada na ove dane padne praznik sa crvenim slovom ili svetitelj čije je ima u kalendaru napisano masnim slovima. U tom slučaju, dozvoljena je upotreba crnog vina i ulja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.