Ne izlažite se riziku: Ove namirnice ne bi trebalo da jedete tokom trudnoće

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 10:37

Ne izlažite se riziku: Ove namirnice ne bi trebalo da jedete tokom trudnoće

Održavanje zdrave ishrane tokom trudnoće važno je i za dobrobit majke i za razvoj deteta.

Dok se brojne hranjive namirnice preporučuju tokom drugog stanja, postoje i one koje se ne preporučuju za redovno konzumiranje. Najbolje bi bilo izbegavati ih ili konzumirtai što manje.

Sirova jaja

Konzumiranje sirovih jaja može da uzrokuje simptome poput temperature, mučnine, povraćanja i dijareje. Kod trudnica, infekcija salmonelom može dovesti do ozbiljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komplikacija, stoga se preporučuje izbegavanje hrane u kojoj se nalaze nedovoljno obrađena jaja, poput domaćeg majoneza ili sirovog testa, prenosi The Health Site.

Nedovoljno kuvana ili sirova riba

Sirova riba i morski plodovi mogu biti rizični za trudnice. Konzumacija nedovoljno kuvane ili sirove ribe tokom trudnoće može dovesti do infekcija koje mogu izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije za majku i bebu. Preporučljivo je izbegavati sirovu ribu i odlučiti se za kuvanu ribu kako bi se smanjio rizik od bolesti koje se prenose hranom.

Neoprano ili neoljušteno voće i povrće može sadržavati bakterije, parazite ili tlo, kao rezultat toga što je u prodavnici puno ljudi rukama diralo namirnice. Rešenje ovog problema je temeljno pranje voća i povrća pre konzumacije.

Riba koja sadrži visok udeo žive

Hrana bogata živom može biti vrlo štetna tokom trudnoće. Određene vrste riba sadrže visoke razine žive, što predstavlja rizik za majku i dijete. Ribe kao što su sabljarka, skuše, morski pas i određene vrste tune trebalo bi izbjegavati tokom trudnoće, prenosi The Health Site.

Nedovoljno kuhano ili sirovo meso

Slično kao i sirova riba, trudnice bi zbog rizika od štetnih bakterija i parazita trebalo da smanje konzumaciju nedovoljno kuvanog ili sirovog mesa. Bakterije iz nedovoljno obrađenog mesa mogu da budu štetne za majku i dete, zato bi trudnice trebalo da se pobrinu da meso bude temeljno kuvano kako ne bi postojao rizik od bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ne izlažite se riziku: Ove namirnice ne bi trebalo da jedete tokom trudnoće

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 20.Feb.2024

Održavanje zdrave ishrane tokom trudnoće važno je i za dobrobit majke i za razvoj deteta. Dok se brojne hranjive namirnice preporučuju tokom drugog stanja, postoje i one koje se ne preporučuju za redovno konzumiranje. Najbolje bi bilo izbegavati ih ili konzumirtai što manje. Sirova jaja Konzumiranje...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.