Naučno je dokazano da SIR IZAZIVA ZAVISNOST: Posebno obratite pažnju na OVU VRSTU!

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Mar.2024, 21:02

Naučno je dokazano da SIR IZAZIVA ZAVISNOST: Posebno obratite pažnju na OVU VRSTU!

Slabo prerađeni sir iz masovne proizvodnje, posebno izaziva zavisnost.

Sir je često nezaobilazni deo gastronomskih poslastica, bilo da je reč o slanim specijalitetima, tortama ili nekim drugim slatkišima.

Savršeno se uklapa uz ukusne paste, pice i razna druga jela. Plate od sireva su najpopularnije i najpoželjnije na svakoj zabavi, a zanimljivo je da za to postoji krajnje jednostavno objašnjenje.

Naime, nedavno su naučnici pronašli još jedan razlog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zašto mnogi od nas više ne mogu da zamisle život bez sira, a razlog je jednostavan - sir stvara zavisnost.

Naučni tim Univerziteta u Mičigenu uspeo je da dokaže da konzumacija sira može da pruzrokuje zavisnost jednako kao i teške droge. Razlog zavisnosti je kazomorfin, koja se nalazi u mlečnom proizvodu, a nastaje kada se mlečni protein kazein, sadržan u siru, vari u želucu, a zatim stimuliše receptore u mozgu, oslobađa se dopamin i javlja se telesni osećaj blagostanja.

Budući da u mleku ima relativno malo kazeina, a mnogo je više kazeina u siru, naučnici savetuju da manje konzumiramo sir od mleka.

Kilogram sira ima dobrih deset puta veću dozu kazeina od mleka, a kao rezultat toga je, takođe veća doza kazomorfina proizvodi u želucu. Prema istraživanju, takozvani analogni sir, odnosno slabo prerađeni sir iz masovne proizvodnje, posebno izaziva zavisnost, jer ti proizvodi od sira mogu da sadrže i rafinirane ugljenohidrate i masti koje mogu da dovedu do zavisnosti od prehrambenog ponašanja.

Ovaj sir, koji se nalazi u kriškama na policama supermarketa, poznat je i kao "plastični sir".

Međutim, naučnici koji su učestvovali u ovom istraživanju, ne preporučuju potpuno izbegavanje sira, jer ipak sir osigurava brojne vitamine, posebno vitamin B12, koji je dobar protiv stresa i umora, takođe sadrži brojne minerale, poput kalcijuma. Nutricionisti preporučuju količinu od 50 do 60 grama sira dnevno, a to su, na primer, dve kriške gaude.

Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.