Naučnici otkrili TAČAN BROJ KORAKA koje treba da pređemo svakog dana da bismo DUŽE ŽIVELI

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Apr.2023, 18:59

Naučnici otkrili TAČAN BROJ KORAKA koje treba da pređemo svakog dana da bismo DUŽE ŽIVELI

To je idealna mera za smanjeni rizik od bolesti i prerane smrti, ali brzina hoda može biti jednako važna, navodi se u ovom istraživanju!

Poslednjih nekoliko godina veruje se kako je deset hiljada koraka dnevno potrebno za duži životni vek. Međutim, najnovija studija pokazala je drugačije rezultate koji bi vas mogli iznenaditi.

Kako prenosi "The Sun", istraživanje je pokazalo da hodanje od samo 8.000 koraka dnevno tri puta nedeljno zapravo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << može da smanji rizik od smrti od srčanih bolesti. Tolika količina vežbanja bila je dovoljna da se značajno smanji rizik kod ljudi koji su učestvovali u navedenoj studiji, otkrili su japanski naučnici.

Istraživači su pratili broj koraka kod 3.330 odraslih Amerikanaca tokom nedelju dana kako bi videli kako to dugoročno utiče na njihovo zdravlje. Oni koji su ostvarili cilj od 8.000 koraka dnevno u tri ili više dana imali su 16 posto manju verovatnost da će umreti od srčanih bolesti do 2019. godine.

Doktor Kosuke Inoue, sa Univerziteta Kjoto u Japanu, rekao je: "Pojedinci mogu imati značajne zdravstvene koristi ako hodaju samo nekoliko dana u nedelji."

Istraživači su takođe otkrili da su oni koji su hodali 8.000 koraka ili više jedan ili dva dana u nedelji imali 14,9 posto manju verovatnost da će umreti u razdoblju od 10 godina od onih koji nikada nisu dosegli tu granicu.

Studija objavljena u British Journal of Sports Medicine u februaru 2023. godine pokazala je da bi samo 11 minuta dnevno umerene telesne aktivnosti, kao što je lagana šetnja, moglo značajno smanjiti rizik od bolesti poput bolesti srca, moždanog udara i brojnih vrsta karcinoma, a samim time i produžiti životni vek čoveka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.