Našim PRECIMA nije  trebala VREMENSKA PROGNOZA! Uoči BOŽIĆA uradite ovo sa GLAVICOM LUKA i znaćete kakvo nas VREME očekuje u CELOJ godini!

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jan.2024, 23:10

Našim PRECIMA nije trebala VREMENSKA PROGNOZA! Uoči BOŽIĆA uradite ovo sa GLAVICOM LUKA i znaćete kakvo nas VREME očekuje u CELOJ godini!

Badnji dan i Božić donose sa sobom raznolike tradicije, među kojima se ističe neobičan običaj predviđanja vremena za celu godinu uz pomoć luka. Ova praksa ima korene u narodnom verovanju, gde se smatralo da luk može pružiti prognozu za svaki mesec u godini. Na Badnji dan, prema starim pričama, luk se priprema na određeni način, a njegovo ponašanje tokom narednih dana tumači se kao indikator vremenskih prilika za svaki mesec

Badnji dan i Božić nose sa sobom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bogatstvo tradicija i običaja, a među njima se nalazi i jedan zanimljiv - praćenje vremenske prognoze za celu godinu uz pomoć luka.

Ovaj običaj ima svoje korene u narodnom verovanju i folkloru. Prema starim pričama, verovalo se da luk može predstavljati svojevrsnu prognozu vremena za svaki mesec u narednoj godini. Kako biste saznali kakvo će vreme biti u određenom mesecu, trebalo bi da pripremite luk na određeni način na Badnji dan ili Božić.

Naši mudri preci su sa posebnom pažnjom dočekivali Badnji dan i Božić, ne samo kao priliku za okupljanje porodice i duhovno obnavljanje, već i kao vreme kada su se saznali dragoceni podaci o predstojećoj godini, i to na jedan zanimljiv način - uz pomoć skromne glavice crnog luka. Ovaj običaj, iako jednostavan, nosio je duboko ukorenjen značaj u vremenu kada je poljoprivreda bila temelj života.

U to doba, kada je mnogo toga zavisilo od uspeha u poljoprivredi, informacije o vremenskim prilikama imale su izuzetan značaj. Zato su naši stari s ljubavlju posmatrali kako se luk ponaša tokom prazničnih dana, verujući da im upravo taj skromni povrćkani prorok može otkriti tajne neba za svaki mesec u godini.

Kako tačno luk otkriva vreme?

Potrebno je, da na Badnje veče, glavicu crnog luka isečete na 12 delova, odnosno 12 belih ljuski.

Poređajte ih jednu do druge u nizu i u svaku sipajte malo soli, pa stavite na prozor da prenoći.

Tradicijski običaj porodice je da najstariji član, dan nakon Božića, pažljivo posmatra ljuske.

U ljusci u kojoj se nalazi voda, predskazuje se da će tokom tog meseca padati kiša. Nasuprot tome, ukoliko je ljuska suva, prognozira se sušan period u tom mesecu. Ovaj jednostavan ritual, prenet kroz generacije, ostaje prisutan kao deo nasleđa i duboko ukorenjenih tradicija koje povezuju članove porodice s prirodom i njenim ritmovima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.