Namirnica uz koju ćete najbolje pobediti gorušicu

Izvor: B92, 07.Dec.2014, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Namirnica uz koju ćete najbolje pobediti gorušicu

Đumbir, aloe vera i komorač kao i čajevi od sleza i lana odlični su za borbu protiv gorušice jer podstiču proizvodnju sluzi. Za manjak želudačne kiseline treba uzeti kivi.

Gorušica ili refluks (vraćanje) želudačne kiseline je funkcionalni problem probavnog sistema kod kog vrlo često neke dijetetske mere mogu pomoći. Izbegavanje pržene, izrazito masne i začinjene hrane, zatim gaziranih pića, kafe, alkohoha i citrusnog voća i sokova znatno može pomoći u lečenju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako narod kaže, „kiseline”.

Ali, osim hrane koju bi trebalo izbegavati, tu su i namirnice koje mogu ublažiti problem gorušice, a to su zob, pirinač, mleko i fermentirana mleka, bademi, banana, komorač, đumbir, aloe vera i čaj od kamilice, anisa, lana, nane i pelina. Gledaju li se u kontekstu recepata, mogle bi se preporučiti kombinacije kao što su frape od banane, đumbira i jogurta, zobena kaša s mlevenim bademima i bananom, pirinač na mleku i salata ili rižoto od komorača.

Čajevi deluju tako što smiruju želudac i dodatno lučenje želudačne kiseline pa ga štite od gastritisa, odnosno nagrizanja želudačne sluznice.

Osim spiska poželjnih i nepoželjnih namirnica, važno je voditi računa o ishrani. Preporučuje se da obroci budu mali i česti i da se hrana dobro sažvaće jer se upravo tako želudac manje opterećuje pa je broj napada gorušice puno manji.

Smanjeno lučenje želudačne kiseline ili hipoklorhidrija može biti posledica nekog težeg zdravstvenog problema. Simptomi ovog poremećaja vrlo su slični simptomima pojačanog lučenja želudačne kiseline - gorušica, nadutost, loša probava, naduvenost i umor nakon jela.

I u ovom slučaju pomažu dijetetske mere kao što su uzimanje jabukovog sirćeta i ananasa kao i kivija, papaje, odnosno voća koje sadrži probavne enzime kao što su bromelan i papain što će poboljšati probavu i apsorpciju hranjivih materija. Osim toga, savetuje se i uzimanje gorkog bilja kao što su pelin i kičica koje podstiču lučenje probavnih enzima.

Ni unos sirove hrane nije previše preporučljiv. U organizam se sirovom hranom unosi više hranjivih materija i probavnih enzima, ali potrebno je znati da se takva hrana nešto teže probavlja i da kod ljudi koji imaju problema s probavom velike količine termički neobrađenih namirnica mogu dovesti do - pogoršanja simptoma.

izvor i foto: 24sata; thanukorn/freedigitalphotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.