Najviše uništava samopouzdanje vašeg deteta: Roditelji, ne radite ovu stvar

Izvor: B92, 26.Sep.2023, 08:28

Najviše uništava samopouzdanje vašeg deteta: Roditelji, ne radite ovu stvar

Možda iz najbolje namere prema vašem detetu grešite, a da toga niste ni svesni.

Za roditelje nije nimalo jednostavan zadatak da izgrade samopouzdanje kod dece, a oni su ti koji imaju jednu od najvažnijih uloga u tom procesu.

Nedavna studija na Harvardu otkrila je da jedna stvar koju roditelji često rade potpuno nesvesno najviše uništava samopouzdanje kod deteta, navode stručnjaci.

U pitanju je kritikovanje.

Kako je objašnjeno, roditelji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su skloni konstantnom kritikovanju deteta, prvenstveno jer su i sami često vaspitani na takav način, doprinose gubitku samopouzdanja i dete zbog svega toga počinje da se oseća nesigurno i loše.

Isto tako, zbog pritiska koji u većini slučajeva oseća, dete često stvori drugu verziju sebe kako bi se svidelo svojim roditeljima i njihovim zahtevima. Umesto kritikovanja, psiholozi tvrde da bi roditelji svom detetu uvek trebalo da budu najveća podrška, čak i u slučaju kada se ne slažu s njegovim postupcima ili odlukama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.