Najskuplji lek na svetu deca će moći da prime o trošku države: Revolucija za našu zemlju VIDEO

Izvor: B92, 18.Jul.2023, 10:48

Najskuplji lek na svetu deca će moći da prime o trošku države: "Revolucija za našu zemlju" VIDEO

Deca obolela od Spinalne mišićne atrofije moći će da prime najskuplji lek na svetu u Beogradu i to o trošku države, a više o tome je za TV Prva pričao načelnik bolnice na neurološkom odeljenju Univerzitetske dečje klinike Tiršova dr Dimitrije Nikolić

Kako je istakao, ovo je revolucionarni potez za našu zemlju, jer lekari konačno imaju sredstva za lečenje dece obolele od Spinalne mišićne atrofije.

"Mi sada imamo mogućnost da im ponudimo normalan život. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << I to je stvarno, ako govorimo o revoluciji, onda mislim da je to revolucija. Do pre pet, šest godina, to su zaista bili izuzetno teški trenuci. Međutim, od 2018. godine, kako je uveden prvi lek na globalnom tržištu, a odmah, posle par meseci i u našoj zemlji, i posle godinu dana i drugi lek u formi oralnog sirupa, i sada, dakle, ova genska terapija, mi sada konačno imamo šta da ponudimo pacijentima", istakao je

A da li tokom trudnoće može da se otkrije Spinalna mišićna atrofija?

"Da, može se raditi prenatalna dijagnostika. Ona se rutinski ne radi nigde u svetu, ali se radi kada postoje anamnestički podaci o postojanju nekih neuroloških bolesti u porodici i onda postoji određeni dijagnostički panel koji se radi tokom trudnoće i da može se dijagnostikovati.", rekao je neurolog dr Nikolić.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.