Najbrži test ličnosti: Saznajte šta BRADA govori o karakteru muškarca

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Dec.2020, 10:48

Najbrži test ličnosti: Saznajte šta BRADA govori o karakteru muškarca

Glatko izbrijani muškarci asociraju na druželjubivost, zdravlje, čistoću i spremnost da pomognu

Šta odaje narcisa, a šta lovca u duši, ko je druželjubiv, ko sitničav, a ko se plaši vezivanja – otkriva pogonologija, nauka o bradi

Dame koje muškoj bradi pristupaju samo po principu „važno je da ne grebe”, pokazuju visok stepen naivnosti. One propuštaju da dođu do dragocenih informacija o muškarcima iz svog okruženja, zapisanih na njihovim licima kao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na mikročipovima.

Uglavnom, glatko izbrijani muškarci asociraju na druželjubivost, zdravlje, čistoću i spremnost da pomognu, dok se bradatost, povezana sa nivoom aktivnog testosterona, pripisuje alfa muškarcima.

Međutim, jedno istraživanje iz 2013. pokazalo je da se bradati muškarci doživljavaju kao 38 odsto manje darežljivi, 36 odsto manje brižni i 51 odsto manje veseli nego njihova obrijana braća.

Pri proceni, treba imati u vidu ono što tvrdi psiholog Robert J. Pelegrin, da „u svakom glatko obrijanom muškarcu vrišti jedan bradati i traži da izađe”. Pelegrin ukazuje da svaki stil brade i brkova ili njihovo odsustvo sadrži indikatore ličnosti.

Kad je Kluni pustio bradu

I zaista, promene u reljefu lica savremenih (slavnih) muškaraca prate njihove životne faze. Još pamtimo koliko smo bili zaprepašćeni kad je godinama najpoželjniji neženja Holivuda Džordž Kluni pustio bradu. On je to uradio kad je prestao da bude zavodnik i postao otac porodice i muž jedne ozbiljne žene, advokatice. Time je potvrdio ono što psiholozi kažu o bradi – ona „komunicira sa herojskim imidžom nezavisnog pionira, sposobnog, spremnog i voljnog za muževne stvari”.

Možda smo se zbog toga tako brzo navikli na dugačke, vunaste brade koje su počeli da puštaju košarkaši, mada su sportisti poslednji od kojih bismo to očekivali. Do pred kraj prošlog veka, sportisti su bili simbol mladosti i negovali su imidž „golobradih dečaka”.

Džordž Kluni pustio je bradu kad je prestao da bude zavodnik i postao otac porodice i muž jedne ozbiljne žene, advokatice

Kad su im basnoslovne zarade promenile društveni status, sportisti su pustili brade, iako one ne deluju prikladno za svakodnevne treninge i naporne utakmice.

Sličnom, na sve strane raskošnom bradom, puštenom zbog uloge američkog predsednika Linkolna, iznenadio je i Tom Henks, čije plave oči su tada posebno dolazile do izražaja.

Bradatima je udobno u sopstvenoj koži

Da ove varijacije nisu samo stvar mode i ličnog ukusa tvrdi i pogonologija, nauka o bradi. Alan Peterkin, pogonolog po struci, kaže da veoma dugačka vunasta brada koja uokviruje celo lice, pa se ponegde spušta i do košulje, govori da je muškarac lovac u duši i da mu je udobno u sopstvenoj koži. Međutim, ovo je često samo faza u životu muškarca, koja nastaje posle razvoda, ostanka bez posla ili druge slične velike promene.

Sasvim drugačije značenje ima puna brada koja je pažljivo i uredno oblikovana, gde je svaka dlaka na svom mestu. Peterkin je naziva „izuzetan džentlmen”, jer ona simbolizuje univerzitetske profesore, umetnike, intelektualce. Ta asocijacija nije pogrešna, kaže Peterkin, jer ovakvu bradu nose izuzetni, uvek zanimljivi muškarci, ma čime da se bave.

Brkovi su seksualnu konotaciju dobili tek sedamdesetih godina prošlog veka

Njihova loša strana je što suviše veliku pažnju poklanjaju detaljima i često su sitničavi. Zbog toga je nešto prihvatljivija razbarušenija verzija, i dalje dobro oblikovana, ali ne i prestroga. Onda ona odaje muževnost i pomalo starinski seksepil, ali uz dozu opuštenosti koja ublažava utisak alfa mužjaka. Takvu bradu je dobro nosio Ben Aflek.

Takozvana kozija bradica sa obrijanim obrazima, koja je bila hit sredinom devedesetih godina prošlog veka, ukazuje da muškarac ima fobiju od vezivanja. Ovaj stil znači da on eksperimentiše i Peterkin ga naziva „kapija” posle koje će se muškarac ili obrijati ili pustiti celu bradu.

Seksualna konotacija brkova

Tanki brčići otkrivaju hirovitog muškarca koji voli zabavu i nije previše ozbiljan

Još su naše bake govorile da je poljubac bez brkova kao ručak bez soli, ali Peterkin tvrdi da su brkovi seksualnu konotaciju dobili tek sedamdesetih godina prošlog veka, kada su nastali svingerski brkovi, porno-brkovi, gej/biseksualni brkovi.

Ipak, tanke brčiće na markantnom licu mnogo ranije imao je Klerk Gejbl u filmu Prohujalo s vihorom, oživeli su ih i prigrlili hipsteri, a drsko ih nosi i oskarovac Šon Pen, neukrotiva i beskrajno talentovana zvezda Holivuda.

Tanki brčići otkrivaju hirovitog muškarca koji voli zabavu i nije previše ozbiljan, dok su dugački brkovi, često u kombinaciji sa bekenbardima, tipičnim za 19. vek, danas zaštitni znak bajkera i starih rokera.

Ako muškarci iz našeg okruženja nose samo trougao ispod usta, traku od usta do brade, sa ili bez brčića, samo žbunić na vrhu brade i slične nekonvencionalne oblike koji traže dosta vremena da se formiraju i održavaju, budite obazrivi. Pogonolozi upozoravaju da se najverovatnije radi o narcisu, koji će sve učiniti da vas osvoji, ali će onda izgubiti interesovanje za vas.

Puna brada koja je pažljivo i uredno oblikovana, gde je svaka dlaka na svom mestu pripada „izuzetnom džentlmenu” koji je uvek zanimljiv

Na kraju, nije manje rečita ni brada od tri dana, koja ne može da se odluči između bradatosti i glatke izbrijanosti, i koja je po svim istraživanjima, najneprihvatljivija.

Ne vole je ni žene, a ni u poslovnom okruženju ne nailazi na naročito dopadanje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.