Na Ivanjdan se veruje da su trave naročito lekovite, a voda dobija posebnu moć

Izvor: B92, 07.Jul.2022, 07:28

Na Ivanjdan se veruje da su trave naročito lekovite, a voda dobija posebnu moć

U završnici Petropavlovskog posta, proslavlja se jedan od tri najvažnija rođendana u Crkvi - rođenje svetog Jovana - Proroka, Preteče i Krstitelja Gospodnjeg. Baš rođenju ovog svetitelja posvećen je današnji veliki praznik - Ivanjdan.

Sveti Jovan Krstitelj bio je jedan od proroka jevrejske sekte Nazarećana. Prema hrišćanskoj legendi, on je krstio Isusa Hrista u reci Jordan.

Srbi ga posebno poštuju i kao zaštitnika dve vrlo važne ustanove - kumstva i pobratimstva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Narodno praznovanje Ivanjdana potiče iz predhrišćanskog perioda, od ratarskog kulta u kojem se slavi sunce kada u vreme letnje dugodnevice isijava najveću snagu, kao i početak žetve.

Među nizom živopisnih običaja vezanih za taj dan posebno mesto ima branje lekovitih trava i pletenje venaca od ivanjskog cveća, praćeno pesmom devojaka.

U predvečerje toga dana, u mnogim slovenskim krajevima palile su se po brdima ivanjske vatre (kresovi) oko kojih se igralo i pevalo.

Prema običajnom kalendaru, tri dana pre i tri dana posle praznika, ne ulazi se u vinograd.

Kaže se da tih sedam dana vinograd najviše napreduje, jer ga čuva Sveti Jovan. Praznik uvek pada u vreme Petropavlovskog posta, pa se ovog dana ne mrsi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Danas je Ivanjdan, dan rođenja Svetog Jovana Preteče

Izvor: JUGpress.com, 07.Jul.2022

NIŠ-LESKOVAC-VRANJE..Srbi veruju da je današnji dan toliko veliki praznik da se Sunce triput zaustavlja. Veruje se i da voda na današnji dan dobija posebnu moć, a bilje i trave imaju pojačana lekovita svojstva..Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Ivanjdan, rođenje svetog Jovana...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.