Na CRNOJ su LISTI NUTRICIONISTA - Namirnice koje nikada NE TREBA KUPOVATI, prvi su stepenik KA GOJAZNOSTI

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Dec.2023, 14:02

Na CRNOJ su LISTI NUTRICIONISTA - Namirnice koje nikada NE TREBA KUPOVATI, prvi su stepenik KA GOJAZNOSTI

Svi znaju koja hrana može da goji, a reč je o duboko prženoj, pohovanoj hrani koja je pripremljena uz dodatak i previše masti, šećera i soli. Ukolikio ne možete da procenite šta to treba izbegavati, vodite se jednom informacijom, a to je da li hrana dolazi u pakovanju i da li je prošla određeni, industrijski proces prerade.

Zima i jeste pravo vreme za odlaganje namirnica i hrane u zamrzivaču. Kada kažemo hrane, mislimo na voće, povrće i sveže, kvalitetno  meso i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ribu. Međutim, ovde se vrlo često mogu naći i namirnice na koje nutricionisti upozoravaju i apeluju da ih izbegavate u širokom luku. Njih treba skinuti sa liste za kupovinu.

Nutricionista Signi Svanfeld navodi da uvek pre svega treba birati sveže voće, povrće i meso za ovu vrstu odlaganja hrane, ali i upozorava na proizvode koji nisu dobra opcija.

Pice

Na prvom mestu su smrznute polupripremljene pice. Ovakve pice vrlo često imaju debelo testo i prekrivene su nekvalitetnim mesnim prerađevinama. Pune su natrijuma i zasićenih masti što je veoma rizična hrana koja može da izazove kardiovaskularne smetnje i gojaznost.

Peciva i pite

Ovo je za mnoge dobra i jednostavna opcija za doručak kada ste kod kuće. Međutim, Signe upozorava da su ova peciva puna zasićenih masti i šećera, koji opet i krajnjem slučaju mogu biti uzrok gojaznosti. Može povećati rizik i od dijabetesa tipa 2.

Hrana pržena u dubokom ulju

Duboko pržena hrana vrlo često previše je začinjena kako bi se zamaskirali razni konezvansi i prevelika količina soli. Ovakva hrana takođe je veoma rizična za zdravlje i može izazvati gojaznost, ali i probleme sa kožom.

Kobasice

Ukoliko se jedu u dužem vremenskom periodu mogu izazvati ne samo gojaznost, već i probleme sa metabolizmom i probavom.

Gotova jela

Ovakva jela sadrže previše ulja, soli i začina koja takođe nisu opcija u svakodnevnoj ishrani.

Pomfrit

Uvek vam je bolja opcija da kupite svež krompir, da ga očistite i isečete, a zatim od njega napravite pomfrit. Kada kupujete smrznuti sve što dobijate je zapravo gomila kalorija i masti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.