NUTRICIONISTI OTKRIVAJU: Ovo je razlog ZAŠTO se gojimo - jedna GREŠKA koju svi pravimo je ključna!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jun.2021, 20:53

NUTRICIONISTI OTKRIVAJU: Ovo je razlog ZAŠTO se gojimo - jedna GREŠKA koju svi pravimo je ključna!

Razlog će vas iznenaditi!

Pokušavate da smršate, da držite težinu pod kontrolom, ali vam ne polazi za rukom? Možda je način na koji jedete "krivac".

Američki i holandski nutricionisti sproveli su studiju u kojoj su učestvovali i muškarci i žene, a rezultati su iznenađujući!

Učesnici, 44 muškarca i 44 žene, jeli su testeninu sa sosom od sira samo jednom nedeljno tokom mesec dana. Pažljivo su analizirane njihove navike, kolika je bila porcija, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kako sipaju i koliko dugo jedu.

Pokazalo se da su oni koji jedu brzo, sipali i u sebe unosili skoro dva puta više od onih koji su jeli natenane! Razlika u porcijama bila je velika - najmanje su bile 400, ali najveće čak 700 grama što je zaista mnogo!

Već je poznato da, ako je tanjir pun, osećaćemo primoranost da pojedemo sve sa njega. Ali sada je utvrđeno da, ako jedemo brzo, poješćemo više i opteretićemo stomak.

Kada brzo jedemo, uzimamo velike zalogaje i brzo gutamo, pljuvačka i enzimi ne stižu da se pomešaju s hranom, olakšaju joj put kroz sistem za varenje i usitne je. Zbog toga će želudac biti pod opterećenjem i unećemo više kalorija, masnoće, soli...

- Ako pazite na veličinu obroka, jedete sporije i manjim zalogajima, nećete se prejedati. Ako utvrdite da je ovo način na koji jedete, a želite da se ne ugojite, birajte namirnice niže kalorijske vrednosti - rekla je autorka studija, Pejdž Kaningem iz Američkog društva nutricionista. Studiju su zajednički sproveli univerziteti iz holandskog Mastrihta i Pensilvanije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.