NUTRICIONISTA UPOZORAVA! Sirutku piti samo uz NADZOR LEKARA, a evo koliko je dozvoljeno

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Maj.2023, 10:33

NUTRICIONISTA UPOZORAVA! Sirutku piti samo uz NADZOR LEKARA, a evo koliko je dozvoljeno

Potrebno je obratiti pažnju na par smernica!

Doktorka Darija Vranešević Bender sa kliničkog centra u Zagrebu, govorila je o zdravstvenim prednostima sirutke i kako utiče na jetru i detoksikaciju organizma.

Ako želite pročistiti jetru sirutka je dobar izbor. Ona će pomoći pri lečenju različitih bolesti jetre kao što su masna jetra, hepatitis, jetra oštećena alkoholom i drugo, a razlog tome je poseban globulin koji organizmu pruža aminokiseline >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koje su dobre za zdravlje jetre. Nutricionista Darija Vranešević ispričala je o detaljno o svim blagodatima ovog produkta.

Što je sirutka?

Sirutka je proizvod koji se dobija tokom proizvodnje sira, kada mleko koagulira i razdvaja se u čvrsti deo (sir) i tekući deo (sirutka). Zavisno od načina koagulacije kazeina, može biti kisela ili slatka. Proteini sirutke predstavljaju oko 20% ukupnih proteina u mleku te se smatraju uveliko odgovornima za blagotvorna nutritivna svojstva mleka.

Naime, proteini sirutke imaju dvostruki učinak u organizmu. Osim što služe kao dodatak prehrani koji pozitivno utiče na mišićnu masu i snagu, pokazuju i značajnu antioksidativnu aktivnost umanjujući oštećenja nastala oksidativnim stresom.

Pomaže li sirutka kod problema s jetrom?

Sirutka bi mogla biti korisna za zaštitu zdravlja jetre iz više razloga: sadrži aminokiseline razgranatog lanca koje povoljno deluju na funkciju jetre, i ujedno sadrži cistein koji je bitan za sintezu snažnog antioksidansa glutationa. Budući da beži antioksidacijsko i protuupalno delovanje, sirutka je verovatno dobar napitak za zaštitu tkiva jetre. Međutim, kliničke studije koje bi dokazale ovakvo delovanje na jetru ljudi ne postoje, pa se stoga takvi zaključci ne mogu donositi.

Do sada je provedeno više in vitro i istraživanja na laboratorijskim životinjama koja su pokazala zaštitni učinak sirutke na tkivo jetre, odnosno hepatoprotektivni učinak, bilo da se radi o masnoj jetri ili alkoholom ili toksinima oštećenoj jetri. Zanimljiva studija provedena je na miševima koji su imali hronično povišen unos alkohola što ima poznato hepatotoksično delovanje.

Patološke promjene u jetri miševa koji su konzumirali alkohol poboljšane su primenom sirutke, a došlo je i do sniženja jetrenih enzima u miševa. Ovi rezultati ukazuju da sirutka može imati zaštitni učinak protiv alkoholne bolesti jetre povećanjem antioksidativne aktivnosti, što podupire potencijalnu upotrebu sirutke u potpornom lečenu bolesti jetre.

Zašto ju je dobro koristiti, kojim zdravstvenim stanjima pomaže?

Proteini sirutke su visokokvalitetni izvor hranjivih supstanci i sadrže brojne bioaktivne komponente. Proteini sirutke nutritivno su najvrjedniji proteini zahvaljujući visokom udelu esencijalnih aminokiselina (lizina, cisteina i metionina) te visokom udelu cistina. Bogate su i aminokiselinama razgranatog lanca (BCAA) poput leucina, valina i izoleucina te bioaktivnim peptidima.

Izolovani proteini sirutke sastojak su funkcionalne hrane, sportskih pripravaka i hrane za posebne medicinske potrebe, s obzirom na njihove antioksidacijske, protuupalne učinke, učinke snižavanja krvnog pritiska, pretilosti i suzbijanja apetita o kojima se govori u literaturi.

Zbog visokog sadržaja cisteina, proteini sirutke su nutritivno idealan izvor za biosintezu temeljnog telesnog antioksidansa glutationa koji poboljšava antioksidacijsku obranu organizma, a poznato je da oksidacijski stres leži u pozadini brojnih degenerativnih bolesti, ali i procesa starenja. Ipak, daleko najpoznatiji učinak sirutke je anabolički, odnosno podsticanje sinteze proteina i rast mišićne mase te je zato omiljena među sportistima.

Međutim, treba razlikovati svežu sirutku od izolata proteina sirutke koji se dobivaju uz pomoć specijalnih tehnoloških procesa koji imaju za cilj izolovati proteine koji se potom koriste u raznim prehrambenim proizvodima te dodacima prehrani i hrani za posebne medicinske proizvode.

Unos proteina sirutke popraćen je anaboličkim učinkom koji se može opisati ne samo kroz stimulaciju procesa biosinteze, već i kroz inhibiciju ili usporavanje procesa degradacije. Za proteo-anabolički učinak proteina sirutke prvenstveno je odgovoran visoki sadržaj razgranatih aminokiselina, posebice leucina, koje se većinom metaboliziraju u perifernim mišićima.

Nadalje, nakon unosa u organizam, proteini sirutke generiraju visoki, brzi i prolazni porast aminokiselina u plazmi koji značajno stimulira (+68%) sintezu proteina bez modifikacije katabolizma proteina. Osim toga, cistein i glutamin, koji su značajno zastupljene aminokiseline proteina sirutke, takođe mogu doprineti anaboličkom učinku.

Taj anabolički učinak proteina sirutke osim u medicini sporta sve se više prepoznaje i u medicini, posebino u kliničkoj prehrani u svrhu sprečavanja ili usporavanja gubitka mišićne mase i snage karakteristične za brojne bolesti, posebice maligne bolesti. Dodatni unos visokoiskoristivih proteina, poput onih iz sirutke, dragocen je za brojne bolesnike koji gube na telesnoj masi i posebno na nemasnoj masi tela.

U kojim količinama se preporučuje?

Sirutka u obliku svežeg napitka u jednoj litri sadrži 6-8 g proteina, što čini tek 10% preporučene ukupne dnevne potrebe za proteinima. S druge strane, izolovani proteini sirutke doziraju se u skladu sa potrebama, a obično se koriste u dozi od 20-40 g dnevno. 

Stoga, ako je cilj iskoristiti blagodati sirutke kroz sadržaj bioaktivnih peptida i spomenutih specifičnih aminokiselina, verovatno je potrebno koristiti barem 1,5 L sveže sirutke dnevno, a zanimljivo je da u toj količini podmirujemo dnevne potrebe za esencijalnim aminokiselinama koje su u sirutki prisutne u značajnom udelu kao slobodne aminokiseline.

Ipak, za terapijski učinak bolji izbor je izolat proteina sirutke. Međutim, količina izolata sirutke koja se može preporučiti određenoj osobi zavisi od brojnih uticaja poput telesne mase, mišićne mase, stupnja telesne aktivnosti, ukupnog dnevnog unosa proteina iz hrane, dobi, spola, zdravlju bubrega i jetre te brojnim drugim čimbenicima. Stoga je primenu izolata proteina sirutke poželjno vršiti pod nadzorom stručnjaka, posebno ako se koristi u visokim dozama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.