NUTRICIONISTA OTKRIVA: Vegeta je puna SOLI, a poseban OPREZ sa ovom OZNAKOM na DEKLARACIJI

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2023, 13:53

NUTRICIONISTA OTKRIVA: Vegeta je puna SOLI, a poseban OPREZ sa ovom OZNAKOM na DEKLARACIJI

Svi je imaju u kuhinji i koriste svakodnevno!

Nutricionista Ivana Dabić objasnila nam je šta se nalazi u sastavu najpopularnijeg začina u Srbiji - dodatak jelima sa sušenim povrćem, koji mnogi popularno nazivaju i vegeta.

So je neophodna za normalno funkcionisanje organizma, takođe je važan izvor joda. Ono na šta treba obratiti pažnju jeste da dnevni unos ne prelazi 2-4g što se vrlo lako trostruko prekorači unosom industrijske hrane.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Mononatrijum glutaminat je pojačivač arome. Koristi se za popravljanje ukusa u raznim supama, sosevima, mesnim prerađevinama. Na deklaraciji može biti označen kao E621.

Čestom upotrebom ovih proizvoda povećavamo rizik od gojaznosti jer menjamo naše receptore za ukus pa sve više posežemo za takvom vrstom hrane, dok prirodna hrana postaje bezukusna i bljutava.

Ovaj aditiv se dovodi u vezu sa neurološkim problemima poput migrene. Posebno osetljiva kategorija jesu deca i trudnice koji treba da zaobilaze proizvode sa oznakom E621.  U dodacima jelima sa povrćem često se nalazi šećer, zatim deksteoza koja je takođe prost šećer.

Šećer nema nikakvu korist za naše zdravlje, brzo dospeva u krv i izaziva nagli skok insulina što dugoročno dovodi do taloženja masti u telu i razvoja insulinske rezistencije i dijabetesa.

Sušeno povrće naravno očekujemo u ovakvoj vrsti proizvoda i taj deo sastava je potpuno u redu.

Uvek pažljivo čitajte deklaraciju na poleđini proizvoda i birajte prirodne suve i sveže začine za pripremu hrane sa ograničenom količinom soli.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.