NUTRICIONISTA OTKRIVA TAJNU - Kako slatkiši mogu transformisati ishranu dece i promeniti prehrambene navike ZAUVEK!

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Maj.2023, 13:09

NUTRICIONISTA OTKRIVA TAJNU - Kako slatkiši mogu transformisati ishranu dece i promeniti prehrambene navike ZAUVEK!

Malci vole šećer, ali, da li je to uz svaki obrok zapravo dobra ideja?

Sara Almond Bušel, stručnjak za dečju hranu, tvrdi da će izbirljiva deca promeniti svoje prehrambene navike kada hrana postane prijatno iskustvo. Ona ističe da je važno da deca uživaju u hrani koristeći sva svoja čula. Jedenje ne bi trebalo da bude obaveza, već bi trebalo podsticati decu da istražuju hranu kroz igru i otkrivanje novih ukusa.

Sara preporučuje da jedan način za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prevazilaženje izbirljivosti kod dece bude dozvoljavanje da imaju desert uz svaki obrok. Umesto da desert bude nagrada koju deca dobijaju nakon što pojedu ceo obrok, trebao bi biti normalan deo svakog obroka.

Drugim rečima, treba im dozvoliti da uživaju u desertu kao sastavnom delu obroka.

Istraživanje je pokazalo da tri četvrtine roditelja (72%) tvrdi da njihova deca su izbirljiva pri jelu. Studija je takođe otkrila da deca su voljna da probaju nove stvari, ali često nisu samostalna u tome.

Više od jedne petine dece (21%) veruje da bi im priprema hrane sa roditeljima pomogla da se ohrabre i probaju nove namirnice. Čak 17% dece bi bilo voljno probati nešto novo ako bi im roditelji služili hranu noseći smešne kostime.

Studija je takođe pokazala da postoje određene namirnice koje deca izbegavaju, kao što su pečurke, prokulice, brokoli i avokado. S druge strane, šargarepa, krompir i kukuruz su među omiljenim povrćem.

Porodični praznici mogu biti inspiracija deci da probaju nove vrste hrane. Više od dve trećine dece (68%) uživa u isprobavanju novih jela kada im se pruži prilika.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.