NISU SAMO SO I ŠEĆER! Ove namirnice SVAKODNEVNO konzumirate, a i ne znate koliko su ŠTETNE za zdravlje SRCA

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Avg.2023, 08:58

NISU SAMO SO I ŠEĆER! Ove namirnice SVAKODNEVNO konzumirate, a i ne znate koliko su ŠTETNE za zdravlje SRCA

Obratite pažnju i svedite ih na minimum!

Zdravlje srca je od presudne važnosti za zdravlje svih organa, zbog čega je veoma važno kako se hranite, a lekari najviše preporučuju mediteranski tip ishrane sa dosta svežeg voća i povrća.

Međutim, više je namirnica koje svakodnevno predstavljaju opsasnost za zdravlje srca, a među njima su odavno  poznati so, šećer, masti, alkohol, mesne prerađevine i pekarski proizvodi.

Pored gore navedenih, evo na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koje još namirnice morate obratiti pažnju, jer nisu dobre.

Gazirana pića  

Limenka gaziranog pića ima više šećera nego što stručnjaci preporučuju za ceo dan. Previše šećera pak je veliki rizik za pretilost, a samim time i razvoj dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska i bolesti srca.

Beli pirinač, hleb i testenina 

Riži, hlebu, testenini i grickalicama od belog brašna nedostaju zdrava vlakna, vitamini i minerali. Rafinirane žitarice brzo se pretvaraju u šećer, koji vaše telo skladišti kao mast. Prehrana bogata rafiniranim žitaricama može uzrokovati salo na stomaku, što studije povezuju s bolestima srca i dijabetesom tipa 2. Pokušajte dobiti barem polovinu žitarica od celovitih žitarica poput smeđe riže, zobi i celovite pšenice.

Margarin 

Bogat je zasićenim masnoćama koje mogu povisiti loš holesterol i povećati verovatnost srčanih bolesti. Bolje ga je zameniti maslinovim uljem ili namazima na bazi biljnog ulja, koji sadrže mono i polinezasićene masnoće korisne za srce. Ako imate visok kolesterol, namaz sa stanolom je još bolji. Redovna upotreba može pomoći u snižavanju razine LDL kolesterola.

Jogurti s ukusom  

Jogurt može biti super izvor prehrane. Redovno jedenje može vas zaštititi od visokog krvnog pritiska. Ali pazite kakav kupujete. Jogurti s ukusom puni su dodanog šećera koji je povezan s debljanjem, visokim krvnim pritiskom, upalama i bolestima srca. Za najzdraviji izbor, uzmite obični nemasni jogurt i dodajte vlastito sveže voće, cimet ili vanilu za ukus.

Sladoled 

Kupovni sladoled je bogat šećerom, kalorijama i zasićenim masnoćama, pa ga sačuvajte za posebne prilike. Smanjite unos kalorija i masnoće odabirom sorbeta, nemasnog ili smrznutog jogurta ili smrznutih voćnih pločica. Proverite etiketu za najmanju količinu šećera i zasićenih masti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Nije so, a ni šećer: Ove namirnice svakodnevno konzumirate, a ne znate koliko su štetne

Izvor: B92, 21.Avg.2023, 08:45

Zdravlje srca je od presudne važnosti za zdravlje svih organa, zbog čega je veoma važno kako se hranite, a lekari najviše preporučuju mediteranski tip ishrane sa dosta svežeg voća i povrća...Međutim, više je namirnica koje svakodnevno predstavljaju opsasnost za zdravlje srca, a među njima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.