NIJE ONO ŠTO MISLITE: Evo šta se stvarno desi kada PROGUTATE ŽVAKU, ponekad može biti OPASNO

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jul.2023, 19:14

NIJE ONO ŠTO MISLITE: Evo šta se stvarno desi kada PROGUTATE ŽVAKU, ponekad može biti OPASNO

Ovo neprijatno iskustvo jako je često kod dece, ali se dešava i odraslima

Sigurno ste do sada nebrojeno puta čuli da ukoliko progutate žvaku, ona će vam se zalepiti za želudac i u njemu ostati celih sedam godina, koliko joj je navodno potrebno da se svari.

Međutim, da li je ovo istina?

Verovatno vam se nekada desilo da progutate žvaku. Ovo neprijatno iskustvo jako je često kod dece, ali se dešava i odraslima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Svi su vam rekli da je žvaka koju ste progutali sada zarobljena u vašem telu, jer ne može da se svari. Međutim, ovo je samo polovična istina.

Naime, žvake sastoje od smole, voska, masti i emulgatora koji nisu svarljivi, ali čovekov želudac svakodnevno prima određene količine nesvarljive hrane, pa to samim time nije neobično, niti opasno po život.

Tačno je da vaš digestivni sistem ne može da razgradi žvaku, ali ona ne ostaje "zarobljena" u želucu, već se kreće kroz telo. A potom se, posle određenog vremena, izbacuju iz organizma.

Međutim, da priče o štetnom uticaju progutanih žvaka nisu samo mit svedoči činjenica da veliki broj progutanih žvaka u istom trenutku može da stvori probleme u varenju, naročito kod male dece.

Ovo se naravno dešava vrlo retko, ali kada se desi, onda je potrebna hitna intervencija lekara.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.