NIJE LIMUN! Ovo VOĆE je NAJBOLJI izbor tokom VRUĆINA - Hidrira, osvežava celo telo i fino rashlađuje

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jul.2023, 18:21

NIJE LIMUN! Ovo VOĆE je NAJBOLJI izbor tokom VRUĆINA - Hidrira, osvežava celo telo i fino rashlađuje

Treba da ih što više konzumiramo tokom dugih toplih dana

Toplotni talas je zahvatio našu zemlju i mnogi pokušavaju na sve načine da se rashlade i hidriraju.

Pored vode, koju svakodnevno pijemo, važno je da znamo koje nas namirnice dodatno hidriraju i da ih što više konzumiramo tokom dugih toplih dana.

Lubenica

Očigledno je da je lubenica izuzetno bogata vodom, ali ova sočna namirnica je i među najbogatijim izvorima likopena, antioksidansa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koji pomaže u borbi protiv kancera, a nalazi se u crvenom voću i povrću. Bogata je vitaminom C, čisti bubrege i urinarni sistem. Sadrži čak 93 odsto vode, a upravo ta karakteristika ga čini odličnim sredstvom za čišćenje organizma, ali i za mršavljenje. Osim što je snažan antioksidans, sadrži esencijalne omega-6 i omega-9 masne kiseline, cink, likopen. Sve ovo čini lubenicu savršenim sredstvom za prirodnu negu ne samo lica, već i kože celog tela.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je odlično za hidrataciju. Maline i borovnice sadrže oko 85 odsto vode, dok su kupine nešto bolje sa 88,2 odsto.

Agrumi

Ovi sočni citrusi mogu da pomognu u smanjenju holesterola. Istraživači kažu da jedinjenja u ovom voću pomažu u sagorevanju masti i stabilizaciji šećera u krvi. Grejpfrut, pomorandže, limete, limuni i drugo citrusno voće odlično hlade telo. Tajna je u visokom sadržaju fitonutrijenata kao što su antocijanini, flavoni, vitamin C, polifenoli. Agrumi dokazano održavaju zdravlje kože i imunološkog sistema, stimulišu metabolizam i poboljšavaju sposobnost organizma da lakše razlaže masti iz hrane.

Dinja

Jedna četvrtina dinje sadrži samo 50 kalorija, ali donosi 100 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina A i C. Ako ste umorni od običnog sirovog voća, pomiješajte dinju sa jogurtom i zamrznite je ili potopite u sok od pomorandže i dodajte nanu,  tako ćete dobiti osvežavajući napitak.

Breskve i kajsije

Ako patite od osipa i suve kože, možda je razlog tome povišena temperatura, koje obično niste svesni. Uključite u jelovnik breskve jer ćete brzo nadoknaditi kalijum, vitamin A i B12 i druge hranljive materije koje pomažu u održavanju telesne temperature i poboljšanju izgleda kože. Kajsije su takođe odlična prirodna pomoć za snižavanje telesne temperature i manje znojenja.

Mango

Ako vam je koža suva, jedite mango. Mango je bogat vitaminima i mineralima, posebno vitaminom A, koji normalizuje proizvodnju i životni vek ćelija kože. Poboljšava izgled kože i pomaže u borbi protiv akni, jer sprečava povećanu proizvodnju ćelija kože. Poznato je da mrtve ćelije u kombinaciji sa sebumom (prirodnim uljem kože) zapušavaju pore.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.