NE ZANEMARUJTE BOL U ŽELUCU! Evo KADA morate hitno da REAGUJETE: Ovi simptomi su veoma OPASNI!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Nov.2018, 07:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NE ZANEMARUJTE BOL U ŽELUCU! Evo KADA morate hitno da REAGUJETE: Ovi simptomi su veoma OPASNI!

Važno znati!

Saznajte i kada je vreme da potražite pomoć stručnjaka.

Pijete kafu odmah nakon buđenja? Evo šta to radi vašem organizmu!

DUGO SEDITE NA RADNOM MESTU? Imamo rešenje: Ove NAMIRNICE su najbolje za vas ukoliko držite DIJETU!

Jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba je bol u želucu. Razloga zašto do njega dolazi ima mnogo, a bolesti želuca ubrajaju se u bolesti modernog i stresnog života.

Ovih 5 činjenica o bolu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u želucu morate da znate:

1. Boli i zbog stresa

Bezbroj je faktora koji mogu da dovedu do bolova u želucu, a među njima je i stres kojem smo sve više izloženi, zatim konzumacija alkohola i neadekvatna ishrana. Izbegavajte hranu bogatu mastima, začinjenu i prerađenu hranu, kao i konzervanse koji doprinose problemima sa ovim organom.

2. Gastritis je najčešći

Jedna od najčešćih bolesti modernog društva je zasigurno gastritis. Jedan od simptoma gastritisa je bol u gornjem delu stomaka, podrigivanje ili štucanje. Gastritis često uzrokuju bakterijske infekcije među kojima je najpoznatija helikobakterija.

3. Nadraženi želudac

E DA SMO OVO ZNALI RANIJE: Samo komadić ovoga DODAJTE u čaj i EVO šta će se desiti!

SVIMA PRIJA! Majčina dušica, ČUDOTVORNI lek za sve: Evo ZAŠTO treba da je pijete češće!

Do dijagnoze "nadraženog želuca" najčešće se dolazi zbog mučnine, osećaja punoće, nadutosti u crevima, gorušice, do bolova u želucu pa sve do zadaha iz usta. Dijagnozu nadraženog želuca lekar će postaviti nakon detaljnih pregleda i analiza koje ipak na kraju ne mogu da otkriju glavni uzrok ovog stanja.

4. Dispepsija

Dispepsija je zajednički naziv za poteškoće koje su lokalizovane u gornjem delu probavnog sistema i javljaju se tokom konzumiranja hrane. Najčešće se javlja u srednjim godinama (prosečna starost za dispepsiju je 55 godina) i pogađa podjednako oba pola, s nešto većom učestalošću kod muškaraca. Simptomi su bol, osećaj nelagode, težine i mučnine u želucu.

Savetuje se prestanak pušenja, smanjenje prekomerne telesne mase i dnevnog unosa hrane s naglaskom na konzumaciju nemasne i ne suviše začinjene hrane i raspodelu dnevnog unosa u više manjih obroka. Preporučljivo je koristiti maslinovo ulje kao izvor masnoće i redovno konzumiranje fermentisanih mlečnih proizvoda (jogurt, kefir).

PREDUGO SEDITE: Lista namirnica koje MOŽETE konzumirati bez griže savesti, čak i ako se ne KREĆETE!

IMAMO DOBRE VESTI: Ove namirnice možete da jedete i kasno u noć!

5. Kada treba potražiti pomoć stručnjaka?

Znak za uzbunu svakako je jak bol u želucu koja se širi u trbušnu duplju uz nadutost, mučninu i povraćanje, izostanak stolice ili prisustvo krvi u stolici. U navedenim situacijama hitna medicinsku pomoć je neodložna.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.