NE, NIJE REŠENJE DA NE JEDETE: Studije su pokazale da je VREME OBROKA presudno za razvijanje ŠEĆERNE BOLESTI, ovo doba je najgore za DORUČAK

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Avg.2023, 20:59

NE, NIJE REŠENJE DA NE JEDETE: Studije su pokazale da je VREME OBROKA presudno za razvijanje ŠEĆERNE BOLESTI, ovo doba je najgore za DORUČAK

Potrebno je da uskladite ritam dana i vašeg tela

Bilo koji nutricionista će vam reći da je satnica obroka najbitnija kada je u pitanje uspostavljanje zdravog ritma života.

Zato je jako bitno u koje vreme konzumirate obroke, a posebno doručak. Studija je pokazala da određeno doba dana povećava rizik od nastanka dijabetesa.

Nova studija, u kojoj je učestvovalo više od 100 000 ljudi, otkrila je da doba dana kada odlučite >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da pojedete svoj doručak može ukazivati na rizik od dijabetesa, prenosi The Sun.

Španski naučnici su otkrili da doručak posle 9 sati ujutru povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za čak 59 odsto u poređenju sa ljudima koji su doručkovali pre 8 sati.

Utvrdili su i da mi potpuno preskakanje doručka nije dobro - oni koji su to uradili takođe su imali veći rizik od razvoja ovog stanja.

Studija Instituta za globalno zdravlje iz Barselone takođe je došla do rezultata da je kasno večeranje - posle 22 sata - povezano sa povećanim rizikom od mnogih bolesti.

Pokazalo se da su ljudi koji su jeli manje, ali česće obroke, imali manje šanse da razviju stanje dijabetesa od onih koji su jeli više, ali ređe.

Glavni autor studije, doktor Manolis Kogevinas, rekao je: - Naši rezultati sugerišu da prvi obrok pre 8 ujutro i poslednji obrok pre 19 časova mogu pomoći u smanjenju učestalosti dijabetesa tipa 2.

Stručnjaci su otkrili da je to zato što vaš metabolizam treba da bude u skladu sa unutrašnjim satom tela, poznatim kao vaš cirkadijalni ritam.

Cirkadijalni sat vašeg tela reaguje na svetlost, kao signal da ste budni tokom dana, i mrak, kao signal da telo spava - i vaš obrazac ishrane treba da sledi ovaj režim.

Prethodne studije su sugerisale da ishrana neusklađena sa vašim cirkadijanskim ritmom može povećati rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i prekomerne težine.

Dijabetes je ozbiljno stanje gde je nivo šećera u krvi previsok. To se može dogoditi kada vaše telo ne proizvodi dovoljno insulina ili insulin koji proizvodi nije efikasan.

Insulin je hormon koji deluje kao ključ - otvara ćelije tela kako bi dozvolio glukozi da uđe - bez njega, glukoza se nakuplja u vašem krvotoku.

Postoje dva glavna tipa dijabetesa, tip 1 i 2 - oba ozbiljna, ali različita.

Ako imate tip 1, vaše telo uopšte ne može da proizvodi insulin, dok tip 2 znači da ne možete proizvoditi dovoljno insulina ili proizveden ne funkcioniše efikasno, oba stanja su povezana sa faktorima životnog stila.

Ovo stanje obično imaju stariji ljudi, ali stručnjaci su ranije upozoravali da se bolest sada brže razvija među onima ispod 40 godina nego kod onih starijih od 40 godina.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.