NE NARUŠAVAJTE SVOJE ZDRAVLJE ZBOG IZGLEDA! Evo koliko kilograma je ZDRAVO izgubiti za mesec dana

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jan.2022, 17:11

NE NARUŠAVAJTE SVOJE ZDRAVLJE ZBOG IZGLEDA! Evo koliko kilograma je ZDRAVO izgubiti za mesec dana

Mic po mic

Na internetu možete pronaći mnogo dijeta koje vam obećavaju ekstremni gubitak kilograma za kratko vreme. Da kažemo odmah na početku ono što vam je verovatno već poznato – nijedna od tih dijeta nije zdrava.

Prosto, nemoguće je izgubiti 10 i više kilograma za mesec dana, a da vaše telo ne propati, da se ne izgladnjujete i da unesete sve nutrijente koji su vam potrebni.

Postavlja se pitanje - kako onda znati koja je dijeta dobra? >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Posmatrajte ovako, svaki režim ishrane koji od vas zahteva da se nečega odreknete radi gubitka kilograma nije dobar za vas i "koristiće" vam samo privremeno.

Svi bismo želeli da možemo da skinemo 10 kilograma, pa da se vratimo normalnom jelu, ali onda sledi jojo efekat gde će se svi kilogrami vratiti, pa čak i preko.

Dakle, nije poenta u privremenom mršavljenju. Poenta je da pronađete ishranu koja najbolje funkcioniše za vas, za vaš organizam, a telo će na taj način samo početi da gubi kilograme. Naravno, zdrav život kombinuje dobru ishranu uz redovno vežbanje.

Nemojte se odricati hrane koju volite, jer ćete onda sve vreme misliti na nju. Možete slobodno pojesti čokoladu, kolač, picu… šta god da vam se jede, ako jedete umereno.

Naravno, ako primećujete da vas šećer usporava, da vas nadima i da vam generalno ne prija, onda je najbolje rešenje izbaciti ga iz ishrane. Tada možete nekoliko nedelja krizirati, ali iznenadićete se kojom brzinom se telo odvikava od stvari koje su po njega loše.

Slušajte svoj organizam, vodite dnevnik ishrane i zapisujte šta vam prija, a šta ne; nakon čega ste se osećali usporeno, a nakon koje hrane ste imali energije. 

Takođe, trudite se da kombinujete različite namirnice: koštunjavo voće, povrće, voće, zeleniš, razne vrste mesa i ribu. Raznovrsna hrana će osigurati da u telo unesete sve nutrijente koji su vam potrebni.

I ovakva ishrana koju je najbolje isplanirati uz pomoć nutricioniste ne treba da vam bude dijeta, nego životni stil. Jedino na taj način će vaši kilogrami prirodno spasti i neće se vratiti nazad. Znači, to treba da bude ishrana koju je moguće izdržati na duže staze, koja je hranljiva i koja vam prija.

Nikad nemojte zapostaviti važnost ukusa, jer ako vam nije ukusno to što jedete, verovatno nećete imati dovoljno motivacije da nastavite sa tom ishranom.

No, da odgovorimo na pitanje - koliko kilograma je zdravo izgubiti u mesec dana?

Odgovor, naravno, nije jednostavan, jer zavisi od mnogo faktora. Pre svega zavisi od vašeg metabolizma, kilograma viška i koliko kalorija unosite. Da biste izgubili kilograme potrebno je da trošite više kalorija nego što unosite – odnosno, da postignete kalorijski deficit. Jedan kilogram ima oko 7.000 kalorija.

Uzmite u obzir da ćete u početku brže mršaviti i što ste bliži svojoj idealnoj težini, to će kilogrami sporije spadati. Smatra se zdravim da u prvih mesec dana promenjene ishrane izgubite od 3 do 6 kilograma težine. Optimalno je da izgubite 1 kilogram nedeljno.

Ako u nekom trenutku prestanete da gubite na težini iako ste nastavili sa dijetom i vežbanjem, to znači da ste postigli svoju savršenu težinu i sad je potrebno samo da je održavate.

Ovo ne znači da treba svaki dan da merite kilograme na vagi i opsesivno računate kalorije. Zapravo, najbolje je meriti se jednom mesečno, jer ćete tada videti vaš napredak. Nemojte se loše osećati ako gubite manje kilograma od pomenutog okvira, jer svako telo je drugačije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.