NE KUPUJTE OVA JAJA! Drže ih po MARKETIMA, A NISU BEZBEDNA - rizikujete da dobijete OZBILJNU INFEKCIJU

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Apr.2023, 07:16

NE KUPUJTE OVA JAJA! Drže ih po MARKETIMA, A NISU BEZBEDNA - rizikujete da dobijete OZBILJNU INFEKCIJU

Jedna od najzdravijih i najpopularnijih namirnica može uzrokovati ozbiljne zdravstvene tegobe.

Jaja se smatraju jednom od najboljih namirnica, veoma su hranljiva i telu obezbeđuju najvažnije nutrijente neophodne da bi normalno funkcionisalo. Međutim, u nekim slučajevima i neke vrste se nikako ne preporučuju.

Na internetu ćete često naići na tvrdnje da ukoliko se predugo kuvaju ili predugo drže u frižideru mogu da izazovu da žumance potamni. Redovna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << konzumacija takvih jaja može dovesti do anemije, gubitka kose, stvaranja kamenja u žuči, negativno utiču na rast tela i intelektualni razvoj, kao i izazvati druge ozbiljnije bolesti.

Kada je u pitanju čuvanje jaja, koje kupci već skoro dve godine u trgovinskim lancima mahom potražuju na policama marketa, umesto u rashladnim vitrinama, stručnjaci napominje da to nije najbolje rešenje, pogotovo ne u letnjim mesecima.

Ukoliko kupujete jaja u prodavnicama, kupujte samo ona koja stoje u frižideru. Otvorite pakovanje da proverite da li su ljuske cele, odnosno da nisu negde napukle. Čim dođete kući smestite ih u frižider, na temperaturi do 4 stepena. Ovako čuvana jaja, svoj kvalitet će zadržati naredne 3 do 4 nedelje.

Ukoliko u marketu ipak uzmete kutiju u kom je razbijeno jaje rizikujete da dobijete salmonelu.

- Praktično, jaja nakon njihovog klasiranja i pakovanja ne smeju da se dodiruju i ako imate samo jedno jaje ono se vraća. Prema tome, naši potrošači ne bi trebalo da uzimaju jedno jaje i prebacuju ga iz kutije u drugu, nego se cela kutija vraća proizvođaču, a oni mogu da uzmu drugu kutiju sa svih deset jaja ili koliko ih ima koja su potpuno intaktna, nepromenjena, da nemate nikakva oštećenja i onda ste potpuno sigurni da nećete dobiti neku infekciju - kaže dr Dejan Krnjaić, sa Fakulteta veterinarske medicine, a preneo je RTS.

- Pored salmonele mogu neke druge bakterije da uđu, poput kampilobaktera, poput nekih drugih mikroorganizama koje mogu dovesti i do kvara samog jajeta i u tom slučaju jaje je promenjeno po samom izgledu i samom mirisu. Međutim, nažalost, salmonele nekada mogu da budu prisutne i da vama jaje na prvi pogled deluje potpuno upotrebljivo i vi da dobijete infekciju - ističe Krnjaić.

Pre nego što kupi jaja, svaki potrošač treba da proveri da li su sva cela i ukoliko nisu da uzme drugu kutiju. Napukla jaja nikako ne treba dodirivati.

Da biste se zaštitili od salmoneloze, potrebno je pridržavati se sigurnosnih pravila. Jaja su životinjski proizvod koji treba da tretiramo kao sirovo meso. Zato treba dobro da operete ruke svaki put kada dodirnete sirovo jaje. Pravilno skladištenje je takođe važno. Prvo, najbolje je da ih držite u frižideru. Drugo, ne bi trebalo da dolaze u kontakt sa drugim prehrambenim proizvodima. Takođe je opasna ideja staviti sirova jaja na dasku za sečenje ili kuhinjski pult.

Simptomi infekcije salmonelom obično se javljaju u roku od 12-36 sati. Salmoneloza najčešće traje od 2 do 7 dana. Obično nije rizik kod zdravih odraslih osoba. Međutim, kod dece i starijih je situacija drugačija. U njihovom slučaju može doći do dehidracije, što može imati strašne posledice.

Bolest salmonele karakterišu simptomi kao što su bol u stomaku, groznica, dijareja, mučnina i ponekad povraćanje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.