NE IZBEGAVAJTE MASNU HRANU! Nedostatak može izazvati OVE OZBILJNE ZDRAVSTVENE PROBLEME

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Nov.2021, 20:43

NE IZBEGAVAJTE MASNU HRANU! Nedostatak može izazvati OVE OZBILJNE ZDRAVSTVENE PROBLEME

Brinite više o zdravlju nego o izgledu

Zdrava i uravnotežena ishrana mora osigurati telu sve potrebne hranjive materije. Ali to nije baš tako lako...

Naime, prehrambena industrija nam već decenijama govori da su određene komponente hrane, posebno ugljeni hidrati i masti, štetne.

Međutim, naše telo ih takođe treba kako bi bilo zdravo i potpuno funkcionalno.

Na primer, ako izbacimo masnoće iz svog jelovnika, to može dovesti do simptoma >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nedostatka.

Zašto je našem telu potrebna masnoća?

Masnoća je neophodna za različite zdravstvene procese, na primer:

• Naš mozak i oči trebaju masnoću, konkretno omega-3 masne kiseline, eikozapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA) uključene su u održavanje zdravlja našeg mozga, mrežnjače i središnjeg nervnog sistema. Ove masne kiseline su esencijalne pa ih stoga i naše telo treba, ali ih ne može samo proizvesti. Zato ih moramo unositi hranom.

• Masnoća nam daje energiju, svaki gram masti iz hrane osigurava našem telu devet kalorija energije, dok svaki gram ugljenih hidrata ili belančevina daje samo četiri kalorije.

• Telo može bolje apsorbovati neke vitamine s mastima. Na primer,vitamini A, D, E i K, topivi su u mastima - naše ih telo može samo pravilno apsorbirati i preraditi s mastima.

• Masti su neophodni i za proizvodnju hormona. Masna hrana je neophodna za proizvodnju polnih hormona kao što su testosteron i estrogen.

• Telo treba esencijalne masne kiseline za zgrušavanje krvi i zaceljivanje rana.

Nedostatak masti u telu izaziva:

Suvu kožu i dermatitis

Nedostatak masti se može osetiti i na našoj koži. Budući da je masnoća važna za ćelije kože i doprinosi prirodnoj barijeri vlage.

Premalo masnoće može isušiti i preterano iritirati kožu. U najgorem slučaju, prema istraživanjima, to može dovesti i do dermatitisa, upalnog poremećaja kože s crvenilom i svrabom.

Gubitak kose

Baš kao i koža, našoj kosi takođe treba masnoće iz hrane. Hormoni prostaglandini su masni spojevi koji igraju važnu ulogu u rastu kose.

Prema tome, nedostatak masnoće može dovesti do gubitka kose na glavi, ali i na obrvama, pokazala su istraživanja.

Česte modrice

Kao što je ranije spomenuto, masnoća je neophodna za pravilnu apsorpciju određenih vitamina. To su pre svega vitamini topivi u mastima A, D, E i K.

Ako jedemo premalo masnoća, to može dovesti do manjka tih vitamina, što se može uzrokovati česte modrice ili podlive.

Usporeno zaceljivanje rana

Kako bi upalni odgovor našeg tela pravilno funkcionisao, potrebne su mu masnoće.

Naime, to je osnova za važne molekule za kontrolu ove reakcije. Istraživanja su potvrdila da premalo masnoće u ishrani može inhibirati upalni odgovor i sprečiti zgrušavanje krvi. To zauzvrat dovodi do sporijeg zaceljivanja rana.

Kolika je dnevna potreba za masnoćom putem hrane?

Preporuka nutricionista je da bismo oko 30% dnevnog energetskog unosa trebali dobijati iz masnoće.

Na primer, žena oko 30 godina koja ne vežba, ali radi za stolom, ima energetskih potreba od oko 1.800 kalorija. Od toga bi oko 58 grama trebalo biti masnoće - što odgovara otprilike tri kašičice ulja, jednoj kašičici maslaca ili margarina, dve kriške sira i jajetu. Za 2.000 kalorija trebalo bi nam oko 66 grama masti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.